Na hlavný obsah

Podľa Červeného kríža ekonomickými sankciami trpí afganská populácia

Sankcie zastavili bilaterálnu pomoc, tvrdí organizácia.

Podľa Červeného kríža ekonomickými sankciami trpí afganská populácia
Na ilustračnej snímke afganské deti kupujúce chlieb. Foto: TASR/AP

Ekonomické sankcie voči terajšej vláde v Afganistane sú zdrojom masového utrpenia Afgancov, uviedol v pondelok (22. 11.) významný predstaviteľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) s tým, že „zúri“ nad touto situáciou.

Dominik Stillhart, riaditeľ operácií MVČK, to vyhlásil na záver svojej šesťdňovej návštevy v Afganistane. „Zábery vychudnutých detí právom vyvolávajú výkriky hrôzy,“ uviedol. „Keď ste na detskom oddelení najväčšej nemocnice v Kandaháre a pozeráte sa do prázdnych očí hladujúcich detí a utrápených tvárí zúfalých rodičov, je situácia úplne k hnevu. Je to k hnevu, lebo všetko to utrpenie spôsobuje človek,“ dodal podľa agentúry AFP.

Stillhart podľa agentúry Reuters zároveň vyzval darcov, nech kreatívne vymyslia spôsoby, ako zabrániť hroziacej humanitárnej kríze.

Pred humanitárnou krízou varovala aj OSN

OSN už varovala, že 22 miliónom Afgancom, viac ako polovici populácie, hrozí hladovanie spôsobené vážnym nedostatkom potravín kvôli suchu a ekonomickej kríze, ktorá zúri od augustového prevzatia moci radikálnym hnutím Taliban.

Medzinárodné finančné inštitúcie zastavili svoju pomoc a Washington zmrazil skoro 9, 5 miliárd dolárov aktív afganskej centrálnej banky.

„S prichádzajúcou zimou tieto sankcie, ktoré mali potrestať tých pri moci v Kábule, v skutočnosti zmrazia prístup miliónov ľudí v Afganistane k základnému tovaru, ktorý potrebujú na prežitie,“ varoval Stillhart.

Sankcie proti bankovému sektoru priviedli podľa jeho slov ekonomiku do vývrtky a zablokovali bilaterálnu pomoc. Viedli tiež k vyschnutiu fondov, ktoré humanitárne organizácie toľko potrebujú. Niektoré darcovské krajiny, dodávatelia a banky sa obávajú porušenia rezolúcií OSN a problémov s americkými úradmi.

Červený kríž požaduje bezproblémové fungovanie neutrálnych organizácií

MVČK požaduje, aby nestranné organizácie, ktoré robia len humanitárnu prácu, mohli ďalej fungovať bez problémov. Zvýšil tiež pomoc Afganistanu, konkrétne 18 provinčným nemocniciam, ktorých 5 100 zamestnancom uhradia mzdy. Poskytne im aj vybavenie, aby tieto nemocnice mohli najbližších šesť mesiacov ďalej fungovať.

Platy sa v štátnych nemocniciach nevyplácajú už mesiace, čo znamená, že sestry, ktoré neopustili svoje miesta, chodievajú dve hodiny do práce, pretože si nemôžu dovoliť dopravu, upozornil Stillhart novinárov.

„Každý človek, s ktorým som hovoril, či už išlo o nemocničný personál, pacientov či ľudí na ulici, sa vážne bojí, ako bude vychádzať s peniazmi v najbližších mesiacoch,“ povedal po návšteve detského oddelenia nemocnice v provincii Kandahár. Na každom lôžku sa tam tlačia až tri deti, od augusta a septembra tam dvojnásobne vzrástli prípady ťažkej podvýživy, zápalu pľúc a dehydratácie.

„Vytiahnuť zástrčku, vypnúť generátor a zahodiť kľúč je z môjho pohľadu recept na katastrofu,“ myslí si o terajšej situácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet