Na hlavný obsah

Podozrenie na výskyt variantu omikron hlási už aj susedné Rakúsko

Dotyčná osoba sa po návrate zo zahraničia izolovala.

Podozrenie na výskyt variantu omikron hlási už aj susedné Rakúsko
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rakúsko zaznamenalo v spolkovej krajine Tirolsko prvý prípad podozrenia z nákazy novým koronavírusovým variantom omikron. Informovali o tom v sobotu (28. 11.) večer tamojšie úrady, píše agentúra Reuters.

Ide o osobu, ktorú po jej minulotýždňovom návrate z Juhoafrickej republiky (JAR) pozitívne testovali na COVID-19 s podozrením, že sa infikovala novým covidovým variantom. Prípadné potvrdenie pozitivity odobratej vzorky si v najbližších dňoch vyžaduje ďalšie sekvenovanie, uviedli tirolské úrady.

Predbežné testy Inštitútu virológie v Innsbrucku viedli ku „konkrétnemu podozreniu“, že pozitívny výsledok PCR testu jednotlivca v tirolskom okrese Schwaz by mohol súvisieť s variantom omikron, uviedli úrady.

Vzorka bude teraz odoslaná na ďalšie testovanie rakúskej Agentúre pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES). Výsledky testov v AGES sa očakávajú v najbližších dňoch.

Úrady v Tirolsku oznámili, že dotyčná osoba sa podľa vlastných vyjadrení zdržiavala od svojho návratu z cesty pred troma dňami takmer výlučne doma a momentálne nemá žiadne príznaky ochorenia.

Úrady v Rakúsku tiež vyzvali v rámci preventívnych opatrení na ďalšie testovanie osôb, ktoré v priebehu posledných 14 dní vstúpili do Rakúska z krajín v južnej Afrike.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet