Na hlavný obsah

Polícia odhalila vyše 800 porušení opatrení. Monitoruje aj sociálne siete

Hamran vytvoril špeciálnu pracovnú skupinu na NAKA.

Polícia odhalila vyše 800 porušení opatrení. Monitoruje aj sociálne siete
Na snímke dočasne poverený prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Foto: TASR

Za posledný týždeň vykonali príslušníci Policajného zboru viac ako 33 000 kontrol dodržiavania protiepidemických opatrení, pričom zistili viac ako 800 protiprávnych konaní. Informoval o tom v utorok (30. 11.) dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran.

Policajti podľa neho trávia v uliciach maximum času. Len za posledný týždeň ich bolo nasadených 12 000.

Hamran zdôraznil, že opatrenia neboli nastavené políciou, ale odborníkmi, ktorí „si zaslúžia dôveru spoločnosti, pretože sa tejto problematike profesionálne venujú.“ Podčiarkol, že opatrenia sú v aktuálnej situácii nevyhnutné a nenahraditeľné. „Niet inej cesty,“ skonštatoval.

Preventívne versus represívne opatrenia

Polícia najčastejšie riešila porušenie zákazu vychádzania, porušenia zákazov otvorenia prevádzok, nenosenie rúška a porušenie lekárom stanovenej karantény.

Hamran prezradil, že od januára príslušníci Policajného zboru zistili v súvislosti s opatreniami takmer 70 000 protiprávnych konaní. Z toho 50 000 vyriešili v blokovom konaní, zhruba 8 500 riešili napomenutím a asi 2 600 prípadov polícia postúpila regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

„Chceme uplatňovať najmä preventívne opatrenia. Ale tam, kde to nepôjde, budeme uplatňovať represívne opatrenia,“ uviedol policajný prezident.

V praxi sa podľa neho policajti stretávajú s mnohými občanmi, ktorí vítajú prítomnosť polície v uliciach a to, že kontroluje dodržiavanie opatrení.

„Narážame ale aj na úzku skupinu našich spoluobčanov, ktorí sa veľmi intenzívne domáhajú svojich práv, ale absolútne zabudli na svoje povinnosti, a vôbec nerešpektujú akúkoľvek občiansku zodpovednosť k svojim spoluobčanom,“ dodal.

Monitorujú nenávistné prejavy na internete

Hamran pripomenul aj prípady, keď v súvislosti s opatreniami dochádza k verbálnym či fyzickým atakom voči zdravotníckemu personálu, hygienikom či samotným policajtom.

„Práve preto som vytvoril špeciálnu pracovnú skupinu na NAKA, ktorá bude chrániť všetky spomínané skupiny a ich zástupcov pred atakmi ľudí, ktorí absolútne odmietajú akékoľvek pravidlá hry,“ povedal Hamran.

„Táto skupina bude monitorovať najmä sociálne siete, sledovať nenávistné prejavy a kontrolovať, či dochádza k naplneniu niektorej skutkovej podstaty trestného činu. V prípade ak áno, tak budú bezodkladne stíhať tieto prejavy,“ dodal.

Už dnes skupina NAKA rieši niekoľko prípadov, „keď sa spoluobčania tejto trestnej činnosti dopúšťajú na sociálnych sieťach a cítia sa byť nedotknuteľní,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko