Na hlavný obsah

Polícia po vyhlásení núdzového stavu posilní kontroly dodržiavania opatrení

Čo bude kontrolovať?

Polícia po vyhlásení núdzového stavu posilní  kontroly dodržiavania  opatrení
Polícia kontroluje dodržiavanie aktuálnych protiepidemických opatrení. Foto: https://www.facebook.com/policiaslovakia

Na základe aktuálnej epidemiologickej situácie bude počas núdzového stavu kontrolovať v teréne dodržiavanie opatrení maximálny počet všetkých zložiek polície. Okrem policajtov v uniforme budú v teréne aj muži zákona v civilnom oblečení. RTVS o tom informovala hovorkyňa Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Zvýšené a intenzívne kontroly budú zamerané na dodržiavanie aktuálnych epidemiologických opatrení a vydaných vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR, najmä povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest v interiéri a v exteriéri, dodržiavanie karanténnych opatrení, obmedzené fungovanie prevádzok, ako aj zákaz vychádzania,“ uviedla hovorkyňa.

Spresnila, že policajti sa pri kontrolách zameriavajú predovšetkým na miesta so zvýšenou koncentráciou osôb. Sú to najmä vstupy do nákupných stredísk, reštauračných zariadení, a aj prevádzok v režime tzv. voľnej zóny a podobne.

Kontrolovať budú tiež dodržiavanie zákazu vychádzania na hlavných cestných ťahoch a opodstatnenosť pohybu osôb v čase zákazu vychádzania, resp. účelu cesty.

„Každý prípad nedodržania uznesení vlády SR, resp. vydaných vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR, posudzujú individuálne,“ spresnila policajná hovorkyňa s tým, že policajti robia tiež informačno – osvetovú činnosť v podobe vysvetľovania a informovania občanov o aktuálnych epidemiologických opatreniach a upozorňujú na následky a postihy, ktoré hrozia v prípade ich nedodržania.

Kontroly na hraniciach

Polícia tiež upozorňuje, že určené obmedzenia a zákaz vychádzania ako súčasť vyhláseného núdzového stavu sa vzťahujú aj na tých, korí vstúpia na územie Slovenskej republiky zo zahraničia.  

Na tzv. vonkajších hraniciach, teda na hraniciach s Ukrajinou a tiež pri letoch z krajín mimo schengenského priestoru, preveria policajti u každého cestujúceho, či účel jeho cesty spĺňa charakter povolenej výnimky zo zákazu pohybu.

Ako informovala hovorkyňa, polícia bude vykonávať náhodné kontroly aj na vnútorných hraničných priechodoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko