Na hlavný obsah

Poľnohospodári stále čakajú na peniaze od štátu

Ministerstvo ich sľúbilo ešte na jar.

Poľnohospodári stále čakajú na peniaze od štátu
Na ilustračnej snímke traktor na poli. Foto: RTVS

Suma 330 miliónov eur má prísť v podobe investícií do slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. Štát to sľubuje od jari. Vyhlásenie výziev pribrzdilo dianie v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA).

Aktuálne sa zasa čaká na nový systém, ktorý zabráni predražovaniu nákupov. Modernizácia sektora pritom môže priniesť efektívnejšiu a zároveň lacnejšiu výrobu domácich potravín.

Po slovenských poliach jazdí asi 16 000 traktorov. Každý rok by sa podľa odborníkov malo 10 percent z nich vymeniť. U nás je to však menej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Predávame 700 až 800, v lepších rokoch do 900, tak stále sa nerobí ani základná obnova. Minulý rok bol veľmi zlý, tento rok prvý polrok bol najhorší za posledných 5 rokov. Stále čakáme na nejakú výzvu, trh sa prakticky na to obdobie zastaví,“ povedal prezident Združenia dodávateľov pôdohospodárskej techniky Peter Matejovič.

Ministerstvo pôdohospodárstva výzvu avizovalo na jar. Doteraz ju nevyhlásilo. Aktuálne preto, že čaká na vytvorenie katalógov techniky aj stavebných prác, ktoré by stanovili ceny najviac potrebných investícií tak, aby sa pri samotnom nákupe nepredražovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko