Na hlavný obsah

Poľské úrady zadržali asi 100 migrantov pri pokuse prejsť z Bieloruska

Odhaduje sa, že v okolí sa ich nachádzajú tisícky.

Poľské úrady zadržali asi 100 migrantov pri pokuse prejsť z Bieloruska
Na snímke príslušníci poľskej pohraničnej stráže. Foto: Twitter/Straż Graniczna

Poľská pohraničná stráž a armáda zadržali skupinu asi 100 migrantov, ktorí sa v noci na štvrtok (18. 11.) pokúsili prekročiť hranice z Bieloruska. Informovalo o tom poľské ministerstvo obrany na sociálnej sieti. Správu priniesla agentúra AFP.

„Poľskí vojaci zadržali skupinu asi 100 migrantov,“ uviedlo ministerstvo obrany s tým, že „Bielorusi prinútili migrantov hádzať kamene na poľských vojakov, aby odvrátili ich pozornosť“.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že bieloruské sily „s najväčšou pravdepodobnosťou“ poškodili plot z ostnatého drôtu pozdĺž hraníc. Incident sa stal neďaleko obce Dubicze Cerkiewne.

Videozáznam zverejnený poľským rezortom obrany ukázal, že poľskí vojaci obkľúčili veľkú skupinu ľudí, ktorí sa v noci schovávali v zalesnenej oblasti.

Poľská pohraničná stráž medzitým uviedla, že o násilné prekročenie hraníc sa pokúsilo niekoľko veľkých skupín migrantov Jedna z nich mala asi 500 ľudí, tvrdí ostraha poľských hraníc s tým, že za celú stredu zaregistrovala 501 pokusov o prekročenie bielorusko-poľskej hranice.

Od začiatku roka zaznamenala poľská pohraničná stráž viac ako 33 000 pokusov o nelegálne prekročenie hranice, uviedol vo štvrtok poľský spravodajský server Onet. Z toho 5 500 ich eviduje v novembri, takmer 17 300 v októbri, necelých 7 700 v septembri a vyše 3 500 v auguste.

AFP odhaduje, že v blízkosti hraníc Európskej únie na bieloruskej strane sa nachádzajú tisíce migrantov, ktorí dúfajú, že ju prekročia.

Európska únia obviňuje Minsk, že umelo vytvoril migračnú krízu tým, že povzbudil migrantov, aby prišli do Bieloruska s prísľubom ľahkého prechodu do Únie. Bielorusko to popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet