Na hlavný obsah

Poľsko potrebuje migračný konflikt na hraniciach, vyhlásil Lukašenko

Tvrdí, že migrantov by poslal domov, tí si to však neželajú.

Poľsko potrebuje migračný konflikt na hraniciach, vyhlásil Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský autoritársky vodca Alexandr Lukašenko v pondelok (15. 11.) obvinil Poľsko, že si želá konflikt kvôli migrantom na hraniciach s Bieloruskom vzhľadom na svoje vnútorné problémy a problémy s Európskou úniou.

Zároveň podľa agentúry BelTA tvrdil, že by migrantov poslal domov, ale tí si to neželajú, avšak bieloruské lietadlá by ich podľa neho mohli dopraviť do Mníchova, ktorého radnica je vraj ochotná ich prijať.

„Bielorusko žiadny konflikt na hraniciach s Poľskom nechce, naopak, Poľsko takýto konflikt dnes potrebuje,“ vyhlásil podľa BelTA Lukašenko. „Vnútorných problémov, problémov s Európskou úniou, má viac než dosť,“ povedal. „Pre nás je to úplne škodlivé,“ dodal.

„Sme pripravení, ako sme to zvyčajne robili, posadiť všetkých do lietadiel, vrátane (bieloruskej leteckej spoločnosti) Belavie, ktoré ich zoberú späť domov. Ale musím povedať, že títo ľudia sú veľmi tvrdohlaví. Nikto sa nechce vrátiť,“ citovala agentúra Lukašenka.

Prezident pritom ponechal stranou otázku, ako sa migranti vôbec dostali k poľskej hranici a do Bieloruska v takom veľkom počte. Poľsko, Litva a Lotyšsko aj EÚ vinia Lukašenka, že láka migrantov do svojej krajiny a potom ich posiela k hraniciam Únie, čím sa mstí za sankcie uvalené na jeho režim pre porušovanie ľudských práv.

Pre túto migračnú krízu chystá Únia ďalšie sankcie a Lukašenko pohrozil, že na tento krok tvrdo odpovie. „Strašia sankciami. Dobre, uvidíme. Myslia si, že budem mlčať, že len tak hovorím a nič viac. Nič také. Budeme sa brániť. Nemáme kam ďalej ustupovať,“ povedal Lukašenko.

To, aká by mohla byť jeho konkrétna reakcia, nespresnil. Minulý týždeň vo štvrtok (11. 11.) sa však zmienil o možnosti zastaviť tranzit plynu a ďalšieho tovaru cez Bielorusko do Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet