Na hlavný obsah

Poľsko: Smrť tehotnej ženy spustila vlnu protestov proti interrupčnému zákonu

Lekári odmietli vykonať potrat.

Poľsko: Smrť tehotnej ženy spustila vlnu protestov proti interrupčnému zákonu
Ľudia držia sviečky a transparent s nápisom v poľštine za legalizáciu potratov na pamiatku ženy, ktorá zomrela v 22. týždni tehotenstva. Foto: TASR/AP

V Poľsku pokračujú protesty proti prísnemu interrupčnému zákonu. Vlnu nevôle umocnila smrť mladej ženy, ktorej lekári odmietli vykonať potrat. Odporcovia zákona bijú na poplach. Jeho zástancovia totiž chcú zájsť ešte ďalej a žiadajú, aby interrupciu posudzovali ako vraždu.

Demonštranti obviňujú vládu, že zákonom prinútila lekárov uprednostniť prácu a bezúhonnosť pred záchranou ľudského života. „Desím sa, čo sa v tomto štáte deje. Keď si uvedomím, že žena, ktorá zomrela, by som pokojne mohla byť ja alebo moja dcéra. Môže sa to stať komukoľvek. Je to zbytočná smrť. Tá žena mohla ešte žiť,“ uviedla jedna z protestujúcich.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tridsaťročná žena bola v 22. týždni tehotenstva. V nemocnici v meste Pščina ju hospitalizovali po tom, keď jej odtiekla plodová voda. Podľa miestnych médií sa lekári rozhodli počkať, kým plod sám zahynie, namiesto toho, aby žene vykonali interrupčný zákrok. Tá neskôr zomrela na septický šok. Nemocnica pochybenie odmieta.

Demonštranti už niekoľko dní zapaľujú sviečky pred budovou ústavného súdu. Aktivisti z hnutia ProLife, ktorý zákon podporujú, však chcú zájsť ešte ďalej. Žiadajú, aby interrupcia bola posudzovaná ako vražda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet