Na hlavný obsah

Pomôcť s covidovými pacientmi majú aj vojenskí sanitári

Minister Naď hovorí o potrebe zmeniť zákon.

Pomôcť s covidovými pacientmi majú aj vojenskí sanitári
Na ilustračnej snímke personál nemocnice a pacient s koronavírusom. Foto: RTVS

Pri pomoci s covidovými pacientmi by po novom mohli pomôcť aj vojenskí sanitári. Ministerstvo obrany už počas druhej vlny stovky z nich preškolilo, paradoxne bežnú prax vykonávať nemôžu, pretože im to neumožňuje zákon. Lekárske odborové združenie tvrdí, že ak by aj prišla legislatívna zmena, situácii to výrazne nepomôže.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) potvrdil, že ozbrojené sily počas minulého roka vycvičili niekoľko stoviek sanitárov, ktorí by mohli vypomôcť v našich nemocniciach. Upozornil však, že problémom je chýbajúca legislatíva, ktorá by im umožnila vykonávať zdravotnícke úkony tak, ako bežnému lekárskemu personálu.

„Celé desaťročia tu ministerstvo zdravotníctva v minulosti odmietalo do zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti dať aj ozbrojené sily. Dnes je vidno, ako je zásadne dôležité, aby tento zákon sa zmenil a aby ozbrojené sily mohli poskytovať zdravotnícku starostlivosť, keď je to nevyhnutné. A nie len vtedy, keď je napríklad núdzový stav,“ povedal Naď. Jeho slová odzneli vo vysielaní Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko.

Legislatívna zmena nedostatok lekárov nevyrieši, hovorí Visolajský

Rezort zdravotníctva RTVS nateraz nepotvrdil, či sa touto otázkou zaoberal. Voči zmene zákona je skôr skeptický šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

„Každé ruky navyše nám pomôžu, len menej by o tom mali rozprávať a keď taký zákon chýba, nech ho spravia čím skôr. Ale netýka sa to lekárov, lebo tých vojenských lekárov je pár a väčšina z nich už robí v nemocnici v Ružomberku. Jediné, čím nám môže armáda pomôcť je tá výpomoc pre sestry, sanitárov a manuálna pomoc vojakov,“ skonštatoval.

Anestéziológovia môžu chýbať aj pri necovidových prípadoch

Nedostatok armádnych lekárov potvrdil aj samotný minister obrany. Situáciu komplikuje tiež kritický nedostatok anestéziológov pri obsluhe pľúcnych ventilácií.

„Na operačnej sále sa žiaľ môže stať, že dovezú niekoho po autohavárii s úrazom a nebude mu mať kto podať anestézu. Tak, ako máme urológa, máme gastroenterológa, tak máme anestéziológa, ktorý v systéme veľmi chýba, lebo stojí pri covidových pacientoch,“ hovorí prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Vysokoprietoková kyslíková liečba

Rezort zdravotníctva ešte vlani informoval, že k dispozícii máme takmer 900 pľúcnych ventilácií pre pacientov s COVID-19.

„V súčasnej situácii nemocnice využívajú prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu aj ako takzvanú high-flow vysokoprietokovú kyslíkovú liečbu. Zdravotnícky personál prešiel štandardným preškolením potrebným na ovládanie daného prístroja,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti je momentálne 300 pacientov. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 258 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko