Na hlavný obsah

Popradská nemocnica má veľké problémy, žiada o pomoc armádu

Medzi druhou a treťou vlnou z nej odišlo 46 kvalifikovaných špecialistov.

Veľké personálne problémy hlási popradská nemocnica. Medzi druhou a treťou vlnou z nej odišlo 46 kvalifikovaných špecialistov. Nahradili ich mladí lekári bez špecializácie. Vedenie nemocnice preto žiada o pomoc armádu, pomôcť by mohli vojenskí lekári.

Kritickú situáciu s pribúdajúcimi pacientmi dokazujú aj zábery, ktoré štáb RTVS nakrútil v utorok (16. 11.) na covidovom ARO. Aktuálne tu leží sedem pacientov v umelom spánku vo vážnom stave.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ďalších 31 hospitalizovaných je na reprofilizovaných lôžkach. V službách sa pri nich striedajú dostupní zamestnanci z celej nemocnice. To však nestačí.

„Je tu vážne cítiť nedostatok špecialistov, ktorí opustili nemocnicu po druhej vlne,“ hovorí Jozef Tekáč, generálny riaditeľ Nemocnice Poprad.

Na internom oddelení zostal len jediný atestovaný lekár. Pri covidových lôžkach pomáhajú aj doktori z rehabilitácie či očného. Vedenie nemocnice v Poprade už požiadalo o pomoc armádu.

„Za súčasnej situácie by nám určite pomohla výpomoc zo strany vojenských lekárov a hlavne špecialistov v oblasti internej medicíny,“ uviedol riaditeľ nemocnice.

„Akonáhle to legislatíva dovolí, čo môže v niektorých prípadoch znamenať aj núdzový stav, tak budeme môcť pomôcť viac,“ reagoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Odborníci varujú, že personál je vyčerpaný a demotivovaný a že to, čo sa udialo po druhej vlne, môže prísť aj po tretej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny