Na hlavný obsah

Portugalský prezident rozpustil parlament, krajinu čakajú predčasné voľby

Konať sa budú 30. januára 2022.

Portugalský prezident rozpustil parlament, krajinu čakajú predčasné voľby
Úradujúci portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Foto: TASR/AP

Portugalsko v januári čakajú predčasné parlamentné voľby. Vyhlásil ich vo štvrtok (4. 11.) prezident Marcelo Rebelo de Sousa po tom, čo menšinová vláda neuspela v parlamente s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Diário de Notícias.

„Jeden týždeň a jeden deň po odmietnutí návrhu rozpočtu na rok 2022 som v situácii, keď vám musím oznámiť, že som sa rozhodol rozpustiť Republikové zhromaždenie a stanoviť voľby na 30. januára 2022,“ citovala z vyhlásenia prezidentského paláca agentúra Lusa.

K rozhodnutiu prezident údajne dospel po diskusiách s predstaviteľmi politických strán a poradcami a tiež analýze ekonomickej i sociálnej situácie v krajine.

„Povedal som, že odmietnutie návrhu rozpočtu povedie k predčasným voľbám a že tretej cesty niet,“ vyhlásil prezident podľa Diário de Notícias a pripomenul dôležitosť rozpočtu pre zotavenie ekonomiky po pandémii.

Agentúra AFP pripomína, že socialistický premiér António Costa sa pred časom rozišiel s krajne ľavicovými stranami, ktoré podporovali jeho vládu od roku 2015. V súvislosti s vyhlásením predčasných volieb oznámil kampaň, ktorá má viesť k „silnej a stabilnej“ vládnej väčšine. Pravica je podľa AFP vnútorne roztrieštená.

Podľa prieskumov verejnej mienky sú favoritmi volieb opäť socialisti, avšak výsledok im zrejme znova nebude stačiť na väčšinu v parlamente, napísala agentúra AP. Socialisti majú zatiaľ 10-percentný náskok pred konzervatívnou koalíciou CDS – PP.

Veľmi bude záležať na výsledku menších strán. Sledované budú preferencie krajne pravicovej strany Chega! (Dosť!), ktorá má v súčasnom parlamente len jedno kreslo, netají sa ale ambíciou stať sa treťou najväčšou stranou v snemovni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet