Na hlavný obsah

Poslanci neschválili Záborskej zákon o pomoci tehotným ženám

Hlasovalo zaň 67 zákonodarcov.

Poslanci neschválili Záborskej zákon o pomoci tehotným ženám
Poslanci parlamentu SR počas 48. schôdze Národnej rady SR neschválili Záborskej zákon na pomoc tehotným ženám. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok (11. 11.) neschválili novelu zákona o pomoci tehotným ženám z dielne Anny Záborskej (OĽANO). Za návrh hlasovalo 67 zo 134 prítomných zákonodarcov, proti ich bolo 38, 28 sa zdržalo a jeden nehlasoval. Na prijatie zákona chýbal len jeden hlas.

Kto podporil návrh a kto nie

Návrh zákona podporili takmer všetci poslanci OĽANO okrem ôsmich, niekoľkí sa aj zdržali. Klub SaS bol proti. Zo Sme rodina väčšina poslancov návrh podporila, proti boli Boris Kollár, Zuzana Šebová a Petra Krištúfková.

Návrh zákona tiež podporili nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu, takisto aj poslanci zo strany Za ľudí okrem Alexandry Pivkovej, ktorá bola proti.

Poslanci Smeru-SD sa väčšinou zdržali, návrh podporili Vladimír Faič, Marián Kéry a Juraj Blanár. Všetci poslanci za ĽSNS návrh podporili.

O čom návrh hovoril?

Nová legislatíva mala priniesť predĺženie lehoty na rozmyslenie o podstúpení umelého potratu. Chcela tiež zaviesť osobitný príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením a ďalšie zmeny.

Legislatíva, ktorú predložili poslanci z OĽANO a Sme rodina, hovorila aj o tom, že zariadenie núdzového bývania by mohli využívať aj tehotné matky, a to po dobu tehotenstva a troch rokov od pôrodu, ak sa o dieťa osobne starajú.

Lehota na rozmyslenie o potrate sa mala predĺžiť zo 48 na 96 hodín. Poslanci to odôvodňovali tým, že žena by si mohla pokojne a bez časového tlaku premyslieť rozhodnutie umelo ukončiť tehotenstvo.

Poslanci chceli zaviesť aj osobitný príspevok vo výške 3 170,14 eura pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Zaviesť chceli tiež tzv. kočíkovné v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine.

Zákon mal vytvoriť žene možnosť požiadať o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom. Súčasťou zákona bolo aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, ako aj zákaz reklamy na umelé potraty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko