Na hlavný obsah

Poslanci upravili bočný odstup pri predchádzaní cyklistov či chodcov

Novela má pomôcť bezpečnosti cestnej premávky.

Poslanci upravili bočný odstup pri predchádzaní cyklistov či chodcov
Na ilustračnej snímke cyklista. Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR upravili bočný odstup pri predchádzaní vodiča malého motocykla, cyklistu alebo chodca – na najmenej jeden meter pri najvyššej dovolenej rýchlosti do 50 kilometrov za hodinu a 1,5 metra v ostatných prípadoch.

Plénum vo štvrtok (25. 11.) totiž schválilo novelu zákona o cestnej premávke od vládnych poslancov.

„Dodržanie tejto vzdialenosti by v zásade malo reflektovať na vyššie uvedené kritériá, nemožno ju však brať absolútne, ale skôr ako odporúčanie, pričom prioritné bude pri spornej situácii neohrozenie predchádzaného účastníka,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Ďalšie zmeny

Novela tiež stanovuje, že povinnosti vodiča vo vzťahu k chodcovi alebo cyklistovi platia aj smerom k vodičovi samovyvažovacieho vozidla a vodičovi kolobežky s pomocným motorčekom.

Okrem toho sa umožňuje cyklistovi nedodržiavať striktne povinnosť pri odbočovaní vľavo zaradiť sa čo najďalej vľavo v časti vozovky.

Rozširuje sa aj zákaz zastavenia a státia na cyklistickej infraštruktúre.

Rozširuje sa aj možnosť cyklistov jazdiť vedľa seba len na cestičke pre cyklistov o iné druhy komunikácií, na ktorých nie je voľnejší pohyb cyklistov problematický.

Dopĺňa sa medzi osobitné oblasti z hľadiska pravidiel cestnej premávky aj bicyklová cesta. Ide o cestu vymedzenú dopravnou značkou, na ktorej „auto je hosť“. Vjazd motorových vozidiel do tejto cesty je prípustný len vtedy, ak to umožní dodatková tabuľa, a aj vtedy majú cyklisti vždy prednosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko