Na hlavný obsah

Posledný deň pred lockdownom opäť protestovali v Rakúsku tisíce ľudí

Povinné očkovanie je v súlade s ústavou, tvrdí ministerka.

Posledný deň pred lockdownom opäť protestovali v Rakúsku tisíce ľudí
Účastník protestu vo Viedni drží tabuľu s nápisom "ruky preč od našich detí". Foto: TASR/AP

Rakúsko zažíva posledný deň pred nástupom celoštátneho lockdownu, ktorý sa skončí pravdepodobne až o tri týždne. Kancelár Alexander Schallenberg sa občanom, najmä tým očkovaným proti covidu, ospravedlnil za nepríjemnosti, ktoré im nové obmedzenia prinesú.

Podľa neho je z nich vláda smutná, ale považuje ich za nevyhnutnosť. Desaťtisíce odporcov opatrení demonštrovali v sobotu (20. 11.) vo Viedni, v nedeľu (21. 11.) vyšli tisíce ľudí do ulíc v Linzi.

Lockdown Rakúsko od začiatku pandémie nariadilo už po štvrtý raz, v tejto vlne k razantným opatreniam siahlo ako prvá krajina EÚ. Od pondelka (22. 11.) budú môcť ľudia opúšťať domov len v nutných prípadoch – cesta do práce, do školy, na nákupy alebo zdravotná prechádzka.

Zatvoria sa reštaurácie, väčšina obchodov a všetky akcie s väčším počtom účastníkov sa rušia.

„Verte mi, že to, že je znovu potrebné obmedziť ľuďom ich slobody, je aj pre mňa veľmi ťažké,“ povedal Schallenberg v rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Kurier. Podľa neho vláda dúfala, že k tak prísnym reštrikciám už nebude musieť nikdy siahnuť, ale prinútili ju k tomu vysoké počty infikovaných a aj to, že doterajšie obmedzenia pre nezaočkovaných nemali príliš viditeľný efekt.

V Rakúsku za posledný deň pribudlo vyše 14 000 nových prípadov nákazy, čo je podľa agentúry APA vo víkendových štatistikách nezvyčajne vysoké číslo. Za týždeň v Rakúsku na covidu zomrelo 309 ľudí.

Okrem lockdownu vláda v piatok (19. 11.) oznámila tiež to, že od februára zavedie povinné očkovanie proti covidu. Plne zaočkovaných je v krajine 66 % ľudí.

Pobúrený ľud

Práve piatkové správy o lockdowne a povinnom očkovaní priviedli cez víkend do ulíc demonštrovať desaťtisíce ľudí. V centre Viedne sa v sobotu zišlo naokolo 40 000 protestujúcich, teda trikrát toľko, ako úrady očakávali.

Vysokú účasť hlási polícia aj na nedeľnom proteste v hornorakúskom Linzi. Pôvodne sa odhadovalo, že na manifestáciu dorazí asi 600 ľudí, popoludní ich ale v centre mesta bolo najmenej desaťkrát toľko, napísala APA.

V dave demonštrantov v Linzi bolo vidieť veľa červenobielych štátnych vlajok a tiež transparenty s nápismi ako „Nie očkovacej povinnosti“, „Ruky preč od našich detí“ či „Vakcína je zločinom proti ľudskosti“.

Očkovanie v súlade s ústavou

Rakúska ministerka pre EÚ a ústavné záležitosti Karoline Edtstadlerová v rozhovore so stanicou ORF povedala, že zavedenie očkovacej povinnosti neodporuje ústave. Podľa nej vláda toto opatrenie vopred konzultovala s právnymi expertmi, žiadny vraj nepovedal, že by na to vláda nemala právo.

Poukázala pritom aj na prípad povinného očkovania detí v Česku, ktorý posudzoval Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu a dospel k záveru, že štát v niektorých prípadoch povinné očkovanie môže nariadiť.

Hoci vláda detaily o povinnom očkovaní zatiaľ nezverejnila, Edtstadlerová povedala, že pri nedodržaní tejto povinnosti budú ľuďom zrejme hroziť pokuty až do výšky 3 600 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet