Na hlavný obsah

Potrebujeme zvýšiť zaočkovanosť o 30 %, znie z konzília odborníkov

Lockdown je krajné a dočasné riešenie, hovorí lekárka.

konzílium odborníkov
Na snímke zľava členovia konzília odborníkov Alena Koščálová, Elena Prokopová, Matej Mišík a Zuzana Krištúfková.Foto: TASR
Foto: TASR

„Lockdownom sledujeme obmedzenie mobility a limitáciu sociálnych kontaktov na nevyhnutné minimum.“ Po štvrtkovom (25. 11.) rokovaní konzília odborníkov k sprísneným protiepidemickým opatreniam to uviedla primárka infekčného oddelenia na bratislavských Kramároch Alena Koščálová.

Podľa nej aktuálne nie je iné riešenie, ktoré pomôže pri zhoršujúcej sa epidemickej situácii limitovať straty na životoch, preto sa lockdown týka všetkých, aj zaočkovaných, „ktorí boli zodpovední“. Uzáveru považuje za krajné a dočasné riešenie, no cestou von z pandémie je očkovanie, pričom zvýšenie miery zaočkovanosti o 10 % by teraz nestačilo.

„Dnes potrebujeme zvýšiť zaočkovanosť o 30 %. Využime lockdown na to, aby sme sa dali zaočkovať,“ apelovala na ľudí Koščálová, ktorá verí, že po dvojtýždňovej uzávere príde k uvoľneniu opatrení pre zaočkových a tých, čo covid prekonali.

Apel na zamestnávateľov aj rodičov

Pediatrička Elena Prokopová zdôraznila, že v rámci režimu OTP na pracoviskách, ktorý bude platiť od pondelka (29. 11.), by zamestnávatelia mali testovať zamestnancov aspoň dvakrát či trikrát do týždňa. „Všetci vieme, že antigénový test raz do týždňa nie je dostatočný, aby sme zabránili šíreniu nákazy na pracovisku,“ uviedla.

Vyzvala aj mamy, ktoré sú na materskej, aby nedávali deti do škôlok a nechali ich doma. Konzílium odborníkov apelovalo pred stredajším (24. 11.) sprísnením opatrení na to, aby boli zatvorené aj školy. SaS si však právom veta presadilo, že sa budú otvárať ako úplne posledné.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas v tejto súvislosti odkázal rodičom, že „ak majú deti, ktoré javia príznaky respiračného ochorenia, aby ich nedávali do školy“.

Infekcia sa podľa riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz Mateja Mišíka šíri najmä medzi školopovinnými deťmi, ktoré tvoria asi 25 % všetkých nových prípadov.

Povinné očkovanie niektorých profesií už u nás je

Povinným očkovaním určitých zamestnaneckých skupín by sa Slovensko mohlo začať zaoberať, uviedol infektológ Vladimír Krčméry.

„Povinné očkovanie profesionálneho charakteru už u nás je. Myslíme si, že sú skupiny ľudí v určitom veku alebo niektorých profesií, ktoré budú subjektom veľmi vážnej diskusie. Otázka je, či už nastal čas, či nie je možné povinné očkovanie nahradiť stimulačným dobrovoľným, ale keď situácia bude zlá, my sa tomuto nijako nevyhýbame,“ priblížil Krčméry.

Infektológ dodal, že konzílium odborníkov sleduje, ako rozhodnutie niektorých štátov o povinnom očkovaní ľudí z určitých profesií rezonuje v daných krajinách. Patrí sem napríklad 7 európskych štátov vrátane Rakúska, Francúzska, Talianska či Belgicka.

„Ak chcete byť veterinár, musíte mať v sebe vakcíny proti besnote, keď chcete byť zdravotník, musíte mať pichnutú vakcínu proti hepatitíde + základné očkovanie. Profesionálne očkovanie funguje v celej Európe a po celom svete,“ priblížil Krčméry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko