Na hlavný obsah

Pre pandémiu hrozí v Nemecku kolaps zdravotníctva

Nemajú dostatok lekárov.

Nielen na Slovensku, ale aj v bohatšom Nemecku sa objavili varovania o kolapse zdravotného systému. Krajina má nedostatok lekárov a nemocničného personálu. Nemecká lekárska komora vyzvala budúcu koalíciu socialistov, zelených a liberálov, aby na to vo vládnom programe myslela.

Nemecká lekárska komora na výročnom rokovaní v Berlíne vyslala varovný signál. Podľa jej vedenia sa personálna situácia v nemocniciach, domovoch dôchodcov i ostatných zdravotníckych zariadeniach neustále zhoršuje.

Nedostatok lekárov je trvalý problém krajiny s vysokým životným štandardom, ale nízkym prírastkom obyvateľstva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Situácia je skutočne dramatická. Máme veľa lôžok najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ktoré nie je možné obsadiť nie preto, že by boli zle technicky vybavené, ale preto, lebo nemáme ľudí,“ uviedol viceprezident Nemeckej lekárskej komory Günther Matheis.

„Ak bude ešte raz taká dramatická zima, akú sme pre pandémiu mali vlani, potom skutočne môže nastať kolaps jednotiek intenzívnej starostlivosti pre nedostatok odborného personálu,“ dodal Matheis.

Nemecká lekárska komora navrhuje, aby akútny krízový manažment zdravotníctva prevzal Inštitút Roberta Kocha. Ten by koordinoval krajinské úrady verejného zdravotníctva a bol by čo najviac od vlády nezávislý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet