Na hlavný obsah

Pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu Holandsko obnovuje niektoré opatrenia

Väčšina hospitalizovaných pacientov nie je zaočkovaná.

Pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu Holandsko obnovuje niektoré opatrenia
Zamestnanec reštaurácie pripravuje stoly na terase reštaurácie v holandskom Utrechte. Foto: TASR/AP

Holandská vláda pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu opätovne zavádza niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Oznámil to v utorok (2. 11.) premiér Mark Rutte, informovala agentúra Reuters.

Po novom pribudnú miesta, kde sa ľudia budú musieť preukázať dokladom o zaočkovaní, prekonaní covidu alebo negatívnym testom. Doteraz ho potrebovali napríklad pri návšteve reštaurácií, barov, kín, divadiel alebo športových zápasov. Od soboty (6. 11.) pôjde aj o terasy reštaurácií, múzea alebo posilňovne.

Reuters pripomína, že počty novoinfikovaných v poslednom mesiaci rastú. Koncom septembra väčšina reštrikcií skončila. Premiér Rutte vyzval obyvateľov Holandska, či už zaočkovaných alebo nezaočkovaných, aby dodržiavali základné hygienické pravidlá a zostávali doma, ak majú príznaky infekcie.

„Naše vlastné správanie je kľúčové, závisí od neho veľká časť našej protikoronavírusovej politiky,“ povedal. V obchodoch aj na ďalších verejných miestach bude potrebné znovu nosiť ochranu nosa a úst a vláda odporúča, aby ľudia aspoň polovicu týždňa pracovali z domu.

Počet novoinfikovaných v uplynulých siedmich dňoch vzrástol oproti predminulému týždňu o 40 percent na viac ako 300 v prepočte na 100 000 obyvateľov. Sedemdňová incidencia sa tak blíži doterajším vrcholom pandémie z tohtoročného júla a vlaňajšieho decembra a októbra.

Národný inštitút verejného zdravotníctva (RIVM) uviedol, že počet ľudí hospitalizovaných s covidom za uplynulých sedem dní vzrástol o 31 percent a že väčšina pacientov v nemocniciach je nezaočkovaných. RIVM tiež odporučil, aby si ľudia nad 60 rokov prišli po posilňujúcu dávku vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet