Na hlavný obsah

Pre zlú epidemickú situáciu Dánsko opäť zavádza covidové pasy

Bez nich sa nedostanú do reštaurácií či kaviarní.

Pre zlú epidemickú situáciu Dánsko opäť zavádza covidové pasy
Ľudia sedia na vonkajšej terase kaviarne v dánskom meste Roskilde. Foto: TASR/AP

Dánsko od piatka (12. 11.) znovu zaviedlo elektronické covidové pasy, ktorými sa ľudia musia preukazovať napríklad pri vstupe do reštaurácií, nočných klubov či kaviarní. Informovala o tom agentúra AP.

Podobne ako v iných európskych krajinách, aj v Dánsku teraz stúpajú denné prírastky infekcie koronavírusom. Zatiaľ čo v polovici septembra pribúdalo v tejto takmer šesťmiliónovej krajine denne okolo 200 prípadov, teraz je ich 2 000 až 3 000.

Dánsky covidový pas preukazuje, či je človek zaočkovaný, či má negatívny test na prítomnosť koronavírusu, alebo nedávno prekonal ochorenie COVID-19. Príslušné aplikácie vo svojich mobiloch alebo ich papierovú verziu budú ľudia nad 15 rokov musieť oddnes ukazovať tiež na vonkajších akciách, ak počet účastníkov presiahne 2 000.

Podľa agentúry Reuters plánuje dánska vláda opatrenia proti šíreniu covidu ďalej sprísňovať. Už budúci týždeň by mohol parlament schváliť nový zákon, ktorý umožní firmám, aby predkladanie covidového pasu nariadili svojim zamestnancom.

„COVID-19 opäť začína mať vážne dopady na našu spoločnosť a zdravotné služby. Očakávam preto, že bude potrebné zaviesť opatrenia, ktoré reťazec ochorení prerušia,“ vyhlásila v pondelok (8. 11.) dánska premiérka Mette Frederiksenová.

Koronavírusová situácia sa v Dánsku zhoršuje, hoci 86 percent obyvateľov starších ako 12 rokov je podľa agentúry AP plne zaočkovaných. Aj napriek zhoršujúcej sa epidemickej situácii, vysoká miera zaočkovanosti viditeľne chráni nemocnice pred kolapsom a mnoho ľudí pred smrťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet