Na hlavný obsah

Pred 250 rokmi sa narodil škótsky básnik James Montgomery

Pre svoje politické názory bol dvakrát väznený.

Pred 250 rokmi sa narodil škótsky básnik James Montgomery
Škótsky básnik James Montgomery sa narodil pred 250 rokmi. Foto: Twitter/ BCUIM

Pred 250 rokmi, sa narodil škótsky básnik a novinár James Montgomery. Narodil sa 4. novembra 1771 v meste Irvine, na juhozápade Škótska, do rodiny pastora a misionára a preslávil sa ako básnik a novinár. Ako píše portál irvinetimes.com, ospevoval ho aj George Gordon Byron.

Po tom ako žil v Škótsku, Írsku aj Anglicku nakoniec zakotvil v povolaní novinára a majiteľa novín v meste Sheffield. Dvakrát bol dokonca vo väzení za to, že vydal poburujúci materiál, v ktorom kritizoval vtedajšiu vládu. Časom sa z neho stal konzervatívec.

Po prvýkrát ho uväznili v roku 1795, kedy uverejnil báseň oslavujúcu pád Bastily, druhýkrát ho uväznili za kritiku sudcu. Svoje zážitky z väzenia opísal v zbierke básní s názvom Väzenské kratochvíle.

Montgomery je aj autorom popisných a didaktických básní Pútnik vo Švajčiarsku, Západná India, Grónsko, Svet pred potopou, Ostrov pelikánov a iných.

Adam James Smith, profesor anglickej literatúry na Univerzite sv. Jána v Yorku, pre denník The Times opísal jeho literárne začiatky.

„Vo svojich pamätiach napísal, že počas svojho dospievania čítal veľa kníh od Roberta Burnsa, a bol veľkým fanúšikom romantickej poézie. Chcel sa stať básnikom a spisovateľom, aby mohol utiecť z domu do Londýna, kde by písal, ale jeho práce každý odmietol,“ povedal Smith. Jeho literárne pokusy totiž obsahovali príliš veľa nadávok.

Po neúspešných pokusoch zaradiť sa medzi literárnu elitu, sa zamestnal ako pekár v meste Wakefield, kde začal písať chválospevy pre miestny kostol. Nakoniec ho práve tieto práce preslávili a zabezpečili mu nesmrteľnosť.

Pravdepodobne najznámejším Montgomeryho chválospevom je Angels from the Realms of Glory (Anjeli z ríše slávy), ktorý sa stále teší popularite, a to aj napriek tomu, že bol napísaný a publikovaný v roku 1816.

„Napísal viac ako 400 chválospevov, neskôr v živote sa vyhýbal akýmkoľvek kontroverziám a stal sa výnimočnou osobnosťou,“ priblížil Smith.

Keď 30. apríla 1854 v Sheffielde umrel, na jeho poslednej ceste ho sprevádzalo obrovské množstvo ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet