Na hlavný obsah

Premiér Heger pripustil povinnosť očkovania pre seniorov

Protipandemické opatrenia sa môžu ešte viac sprísniť.

Premiér Heger pripustil povinnosť očkovania pre seniorov
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO) v relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že navrhne povinné očkovanie seniorov, ak to bude v súlade s ústavou. Momentálne vraj prebieha diskusia s odborníkmi a právnikmi.

„Ak by to ústava umožnila, bude to môj návrh,“ uviedol Heger s tým, že povinné očkovanie by malo platiť aj pre všetkých ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu so seniormi. Nešpecifikoval, od akého veku by sa povinnosť očkovania na ľudí vzťahovala.

„Vírus si nevyberá podľa profesií, ide po každom,“ dodal šéf kabinetu. Pripustil aj možnosť povinného celoplošného očkovania, ak by ústava neumožnila povinnosť vakcinácie pre určité vekové kategórie. Uviedol, že na takýto krok zatiaľ nebola politická odvaha.

Zdôraznil, že v otázke povinného očkovania je potrebné, aby aj opozícia „nastúpila na palubu“. Vyzval opozičných poslancov, aby prestali ľudí burcovať proti dodržiavaniu opatrení a vakcíne a začali zápasiť nie s vládou, ale s pandémiou covidu. Označil ich za cynických, keďže podľa neho v nemocniciach končia prevažne voliči opozície.

Tvrdšie opatrenia?

Heger avizoval, že ak sa v najbližších dňoch epidemická situácia nezlepší, tak vláda pristúpi k tvrdším opatreniam už na budúci týždeň. Pripustil aj možnosť celoplošného lockdownu, najlepšie ešte pred Vianocami. Naopak, ak sa situácia zlepší, dôjde k uvoľneniu opatrení pre zaočkovaných.

„Pristúpili sme k ráznemu lockdownu nezaočkovaných, lebo tých potrebujeme chrániť,“ vysvetlil. Štát pozorne sleduje vývoj hospitalizácii aj pozitivity a zakročí, ak to bude potrebné.

Vyslovil sa aj za rozšírenie denných štatistík o koronavíruse na Slovensku. Po novom by mohli ukazovať aj aký podiel zaočkovaných a nezaočkovaných je medzi ľuďmi na umelej pľúcnej ventilácií i medzi úmrtiami. „Toto treba jednoznačne okamžite doplniť,“ dodal.

Predseda vlády vyjadril nespokojnosť s očkovacou kampaňou. Za najväčšiu slabinu vlády považuje zlú komunikáciu nielen v rámci vakcinačnej kampane, ale vo viacerých oblastiach. Problém vidí aj v správaní opozície, ktorá nemotivuje svojich prívržencov k očkovaniu.

Štát posilňuje kapacity pre očkovanie, pretože podľa Hegera záujem o vakcináciu stúpa. Vyzval nezaočkovaných, aby sa poradili so svojimi lekármi a prípadne sa nechali zaočkovať.

OTP na pracovisku

Premiér nespresnil odkedy bude platiť povinnosť zamestnávateľa vyžadovať od zamestnancov potvrdenie o očkovaní, prekonaní covidu alebo negatívnom teste. Podotkol však, že zamestnávatelia by už teraz mali kontrolovať status zamestnancov, aby vedeli posunúť detailné údaje príslušným úradom pre zabezpečenie testov.

Heger spresnil, že sa momentálne uvažuje o dvoch možnostiach. Buď sa do lekární dodajú samotesty, ktoré si jednotliví zamestnávatelia vyzdvihnú, a zamestnanci sa budú sami testovať. Alebo si ich zamestnávatelia zabezpečia sami a štát ich im bude preplácať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko