Na hlavný obsah

Prevádzkovatelia hotelov vo Vysokých Tatrách sú pripravení kontrolovať covidové pasy

Pomoc od štátu je podľa nich pomalá.

Prevádzkovatelia hotelov vo Vysokých Tatrách sú pripravení kontrolovať covidové pasy
Na ilustračnej snímke recepcia hotela s tabuľami opatrení proti šíreniu ochorenia Covid-19 Foto: RTVS

Avizované otvorenie prevádzok pre zaočkovaných, aj tých čo v poslednom čase prekonali covid, privítali majitelia reštaurácií i hoteliéri v Tatrách. Chystané opatrenia im dávajú nádej, že neskrachujú. Zároveň sa však obávajú reakcie hostí pri kontrolách OTP režimu.

Väčšina ubytovacích zariadení v čiernych okresoch má úplne zatvorené. Reštaurácie sú bez personálu alebo vydávajú jedlo cez okienko v krabičkách. „Je to pre nás takmer likvidačné,“ hovorí Daniel Jakubčák, majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci.

Podľa ďalšieho majiteľa reštaurácie v Starom Smokovci Vladimíra Mikolaja je štátna pomoc nedostatočná a pomalá. V reštaurácii má 16 zamestnancov, ktorí sú pripravení pracovať a privítať hostí, ktorí sa preukážu covidovým pasom. „Je to vykúpenie v poslednej sekunde,“ dodáva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií vo Vysokých Tatrách sú pripravení prísne kontrolovať covidové pasy. V praxi to má vyzerať tak, že personál skontroluje klientovo potvrdenie o očkovaní či prekonaní ochorenia už pri vstupe do reštaurácie či hotela.

„Aj doteraz sme to prísne dodržiavali. Personál bol poučený, že púšťame len podľa kritérií – buď OTP, alebo očkovaný,“ doplnil Jakubčák.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) potvrdil, že vláda robí zmeny v COVID automate aj legislatíve. Dodržiavanie oparení však štát necháva na pleciach majiteľov prevádzok.

„Rozhoduje o tom, či si pustí alebo nepustí človeka, ktorý je ohrozený, a to je nezaočkovaný alebo neprekonaný. Práve prevádzkovateľ bude o tom rozhodovať, a tým pádom nesie za to aj zodpovednosť,“ dodáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko