Na hlavný obsah

Prezidenta Zemana by mali vo štvrtok prepustiť z nemocnice

Očakáva sa, že vymenuje Fialu za nového premiéra.

Prezidenta Zemana by mali vo štvrtok prepustiť z nemocnice
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Českého prezidenta Miloša Zemana by mali prepustiť z Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe vo štvrtok (25. 11.) ráno. Informoval o tom server Seznam Zprávy s odvolaním sa na dva zdroje.

Plánované prepustenie závisí aj od Zemanovho aktuálneho zdravotného stavu. Prezident opustí nemocnicu a zamieri na zámok v Lánoch. O prepustení hovoril v rádiu Impuls aj dosluhujúci premiér Andrej Babiš.

V Lánoch sa očakáva, že Zeman v piatok (26. 11.) vymenuje Petra Fialu za nového premiéra.

Pražský hrad zvolal na štvrtok popoludní tlačovú konferenciu, na ktorej vystúpi kancelár Vratislav Mynář. Kancelária prezidenta nezverejnila podrobnosti, ale očakáva sa, že sa jej šéf vyjadrí k otázke Zemanovej hospitalizácie alebo k okolnostiam vymenovania novej vlády.

Hovorkyňa nemocnice Jitka Zinke uviedla, že dátum ukončenia hospitalizácie nemôže potvrdiť.

Nemocničná izba

Fiala sa 17. novembra stretol so Zemanom v nemocnici. Prezident mu povedal, že ho na zámku v Lánoch vymenuje za predsedu vlády. V ten istý deň Zeman v televízii Nova oznámil, že očakáva prepustenie z nemocnice v najbližších dňoch.

Šéf jeho lekárskeho konzília Tomáš Zima však následne pre Českú televíziu povedal, že prezident by mal zostať v starostlivosti ÚVN, aby nabral sily. Povedal však, že rozhodnutie je na Zemanovi.

Podľa Zimu by mala byť Zemanova izba v Lánoch vybavená podobne ako tá v nemocnici. „Ošetrovateľskú starostlivosť, teda rehabilitáciu a dostatočnú výživu, musí poskytovať kvalifikovaný personál,“ citoval ho portál Deník.cz.

Prezident by nemusel mať lekára stále pri sebe, ale pravidelné kontroly by boli potrebné. Zima uviedol, že na zabezpečenie nepretržitej starostlivosti bude potrebných päť až sedem zdravotníckych pracovníkov. „Zamestnanci zámku v Lánoch alebo Pražského hradu dokážu pokryť zhruba 30 percent z toho,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet