Na hlavný obsah

Prezidentka kritizuje koalíciu za to, ako zvláda pandémiu

Čaputová tvrdí, že neustále konflikty krajinu v kríze oslabujú.

Prezidentka kritizuje koalíciu za to, ako zvláda pandémiu
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová kritizovala súčasnú koalíciu za to, ako zvláda súčasnú vážnu epidemickú situáciu v krajine. „Vláda má svoj podiel na tom, ako je pandémia manažovaná, a aj na tom, aká je výsledná pandemická situácia,“ vyhlásila to vo štvrtok (11. 11.) na Rádiu Expres.

Epidemická situácia sa na Slovensku naďalej zhoršuje. Obsadenosť lôžok sa zvyšuje, pacienti sa presúvajú medzi nemocnicami, okresy v čiernej farbe pribúdajú, biela medicína sa postupne obmedzuje. „Sme v kríze, denne nám zomierajú ľudia, situácia je ťaživá,“ priblížila prezidentka.

„Nejednotnosť vlády a neustále konflikty, ktoré pozorujeme, je niečo, čo v kríze veľmi oslabuje,“ vyhlásila.

„Mať vládu, ktorá trpí akýmito nedostatkami, z hľadiska krehkosti, nejednotnosti, nejasného vedenia krajiny je nesmierne nebezpečné,“ povedala s tým, že situácia je o to vážnejšia, že sa krajina nachádza v pandemickej kríze.

O situácii hovorila aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). „Rozumiem, že jeho pozícia je mimoriadne ťažká. Ale to má byť dôvod na to, aby sa zomkli ešte viacej a ťahali krajinu z krízy k východiskám,“ vyhlásila.

Ocenila Lengvarského schopnosti

Naopak, ocenila pôsobenie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO). „Vnímam tam posun v kvalite. Faktom však je, že niektoré opatrenia sú miernejšie, ako odporúčali odborníci,“ uviedla. Podľa nej štát zaostáva v efektivite vynucovania si schválených opatrení.

Zároveň podotkla, že súčasná situácia je nielen vizitkou vlády, ale aj opozície a všetkých občanov. „Sme v tom spolu, je to náš spoločný problém, zomierajú nám blízki ľudia, lekári nesú na pleciach našu nezodpovednosť, sme v spoločnej zdravotnej kríze, kedy nám ide o životy,“ vyhlásila.

Odsúdila kritiku opozície a burcovanie nenávisti. „Tiež som nespokojná s tým, ako sa covid v niektorých prípadoch manažuje. Myslím si, že ideme pomaly a nestačí to na to, aby sme zachytili tie hrozné čísla, ktoré máme,“ poznamenala, odsúdila však vulgárnosť a klamstvá, ku ktorých sa opozícia uchyľuje.

Opatrenia nedelia občanov na dve kategórie

Vláda v stredu (10. 11) schválila nové opatrenia, podľa ktorých by sa mal každý na pracovisku preukázať testom, očkovaním alebo potvrdením o prekonaní covidu. „Hovoríme o opatreniach, ktoré navrhujú odborníci, ja by som ich rešpektovala a počúvala ich hlas,“ hovorí prezidentka.

Odmieta myšlienky, že nové opatrenia delia občanov na dve kategórie na základe ich zaočkovanosti. „Toto nesedí, každý z nás sa musíme obmedzovať,“ pripomenula s tým, že aj ona sama, napriek tomu, že je očkovaná, sa niekoľkokrát týždenne testuje a obmedzuje svoje spoločenské aktivity. „Pandémia obmedzuje nás všetkých,“ dodala.

Odsúdila neschopnosť presadiť reformy

Prezidentka odsúdila aj neschopnosť súčasnej koalície presadiť kľúčové reformy v oblasti zdravotníctva a súdnictva. „Nedokážu sa zhodnúť na reformách, zatiaľ ešte ani jedna reforma v parlamente neprešla, podčiarkla s tým, že ak sa reformy nepodarí schváliť, bude to obrovská prehra.

„Máme vládu, ktorá je nesmierne zaťažená vzájomnými konfliktmi, a to až tak, že nie sú schopní presadiť ani jednu reformu,“ konštatovala.

Je tu hra na referendum

Vrátila sa aj k referendovým otázkam, s ktorými sa na ňu obrátil Smer-SD. „Ak budeme nezákonnosť nazývať právnymi kľučkami, tak sme na tom veľmi zle,“ odkázala lídrovi Smeru-SD. Zároveň odporučila, aby sa v budúcnosti všetky referendové otázky konzultovali s právnikmi.

Vyhlásila, že nie je problém, aby ľudia referendom menili ústavu. Ak by sa otázky rozdelili do dvoch rôznych referend, situácia by bola iná.„Ak mi doručia takýto návrh referendovej otázky, nemám problém to vypísať, ale tu je hra na referendum,“ vyhlásila prezidentka.

„Mám vážne pochybnosti či opozičným politikom ide skutočne o referendum,“ dodala. Podľa nej nie je problém otázky naformulovať tak, aby sa referendum mohlo vypísať. „Namiesto toho čelím absolútnym bludom a klamstvám,“ uviedla.

Situáciu okolo referenda vníma aj ako útok na svoju osobu. „Útok na moju osobu je evidentný a trvá už dosť dlhé obdobie,“ povedala. „Nekryjem chrbát, žiadnej vláde, kryjem chrbát ústave,“ prízvukovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko