Na hlavný obsah

Prezidentka: Referendové otázky sa nemôžu vzájomne podmieňovať

Tvrdí, že sa na ňu vytvára tlak.

Prezidentka: Referendové otázky sa nemôžu vzájomne podmieňovať
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Otázky v referende sa nemôžu navzájom podmieňovať. Vo svojom vyhlásení to v stredu (10. 11.) uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. „Zo zákona o podmienkach volebného práva jednoznačne vyplýva, že otázky v referende nesmú byť navzájom podmienené,“ povedala.

Otázky smerom k referendu, ktoré chce iniciovať Smer-SD, sú podľa nej sformulované tak, že ak dopadne dobre prvá otázka, tak potom platí druhá otázka.

„Neviem si predstaviť väčší príklad vzájomnej podmienenosti, ako je tento,“ povedala Čaputová s tým, že otázku konzultovala s viacerými ústavnými právnikmi a ich názor bol jednoznačný.

„Prezident nie je právnou poradňou, ale napriek tomu, som sa rozhodla prehovoriť k tejto téme,“ uviedla. Podľa vlastných slov, tak robí preto, lebo téma referenda rezonuje na Slovensku po celý rok.

„Vytvára sa tlak na prezidentku, dávajú sa ultimáta, čo je absurdné, a pritom otázky, ktoré mi boli predložené sa navzájom podmieňujú,“ povedala prezidentka.

Zároveň uviedla, že vypíše akékoľvek referendum, ktoré bude v súlade s ústavou. „Vypíšem akékoľvek referendum s akoukoľvek otázkou, aj s ktorou nebudem stotožnená, ak bude v súlade s ústavou,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko