Na hlavný obsah

Prezidentka rokovala v Glasgowe o klíme s princom Charlesom

Pokiaľ nezačneme rázne konať, dôsledky budú neodvrátiteľné, uviedla.

Prezidentka rokovala v Glasgowe o klíme s princom Charlesom
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a britský princ Charles počas rokovania v rámci Klimatickej konferencie OSN v Glasgowe. Foto: /Kancelária prezidentky SR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v rámci klimatickej konferencie v škótskom Glasgowe stretla s britským princom Charlesom, s ktorým diskutovala o opatreniach na ochranu klímy. RTVS o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Čaputová s princom Charlesom diskutovala o tom, ako Slovensko a Spojené kráľovstvo prispievajú k ochrane klímy, aj o tom, že naliehavosť klimatickej krízy pociťujú najmä mladí ľudia. Zároveň sa zhodli, že potreba ochrany klímy nepredstavuje iba náklady, ale môže byť spojená aj s veľkými ekonomickými príležitosťami.

Prezidentka okrem toho na svojom účte na facebooku oznámila, že sa na glasgowskej konferencii stretla aj s viacerými ďalšími svetovými lídrami a osobnosťami.

„Všetci sme sa tu stretli kvôli jedinému cieľu – zachrániť planétu pred klimatickou krízou. To, čo nám dáva najavo príroda, je jasným signálom, že dochádza k poškodzovaniu klímy v dôsledku ľudskej činnosti. Pokiaľ nezačneme rázne konať, tak dôsledky, najmä pre mladšie generácie, budú už neodvrátiteľné,“ uviedla prezidentka.

Rozlúčila sa napríklad s dosluhujúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorej poďakovala za jej dlhoročné pôsobenie v politike. Hovorila aj so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, pričom vyjadrila potešenie, že EÚ oznámila klimatické ciele, ktoré patria medzi tie najambicióznejšie.

Čaputovú potešilo aj stretnutie s britským prírodovedcom Davidom Attenboroughom, ktorého dokumenty podľa jej slov výrazne ovplyvnili naše nazeranie na prírodu.

S islandskou premiérkou Katrín Jakobsdóttir diskutovala prezidentka o tom, ako môže byť Island pre SR vzorom v transformácii na tzv. zelenú ekonomiku.

Čaputová odcestovala do Škótska v nedeľu (31. 10.) popoludní bežnou komerčnou linkou, s prejavom na konferencii vystúpi v utorok (2. 11.).


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet