Na hlavný obsah

Pri banskom nešťastí na Sibíri mali zahynúť desiatky baníkov i záchranári

Podľa predbežných údajov prišlo o život 52 ľudí.

Pri banskom nešťastí v ruskej Kemerovskej oblasti na Sibíri vo štvrtok (25. 11.) podľa predbežných údajov zahynulo 52 ľudí. Informovali o tom agentúry RIA Novosti a TASS s odvolaním sa na záchranné služby, ktoré medzi obete započítali aj viacerých záchranárov.

Potvrdených je doteraz 14 obetí, medzi nimi 11 baníkov a traja záchranári. O tom, že počet obetí pôjde do desiatok, nasvedčovala už večerná informácia úradujúceho ministra pre mimoriadne udalosti Alexandra Čuprjanina o prerušení záchrannej akcie do piatkového (26. 11.) rána. Pod zemou pritom zostávalo 38 baníkov. Dôvodom je nebezpečný nárast koncentrácie metánu a teploty v bani.

„Podľa predbežných údajov v šachte nezostal nikto živý. Zahynulo 52 ľudí vrátane záchranárov,“ citoval TASS nemenovaný zdroj svojej informácie. Zdroj RIA Novosti spresnil, že o život prišlo šesť záchranárov.

O urýchlenej evakuácii baníkov z bane Listvjažnaja z dôvodu požiaru informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie ráno. V tom čase pod zemou pracovalo 285 ľudí, z ktorých 239 sa podarilo evakuovať.

Gubernátor Kemerovskej oblasti Sergej Civiljov v tejto súvislosti povedal, že v bani zostalo 46 baníkov, z ktorých 11 zomrelo. Podľa generálnej prokuratúry požiar podľa všetkého vypukol po vznietení metánu.

Záchranári baníkov lokalizovali, ale nemohli sa k nim dostať a ani sa im s nimi nepodarilo nadviazať kontakt.

Popoludní ministerstvo pre mimoriadne situácie oznámilo, že stratilo kontakt s jednou zo šesťčlenných záchranárskych čiat. Stalo sa tak vo chvíli, keď záchranárom dali pokyn, aby baňu opustili pre zvýšenú koncentráciu metánu v štôlniach a hroziacej explózii.

Neskôr TASS s odvolaním sa na správu bane napísala, že vyniesli telá troch mŕtvych záchranárov z nezvestnej čaty. Osud zvyšných troch nebol známy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet