Na hlavný obsah

Pri Kapskom Meste došlo k úmrtiu veľkého počtu uškatcov

Možnou príčinou je vtáčia chrípka.

Pri Kapskom Meste došlo k úmrtiu veľkého počtu uškatcov
Kolónia uškatcov v zálive Hout Bay neďaleko Kapského Mesta v Juhoafrickej republike. Foto: Reuters

Juhoafrické úrady vyšetrujú veľké počty úmrtí uškatcov, ktorých mŕtve telá v posledných týždňoch vyplavilo more na pláže západne od Kapského Mesta. Informovala o tom v utorok (9. 11.) agentúra Reuters. Podľa nej je možnou príčinou podvýživa týchto zvierat, niektorí špekulujú o nákaze vtáčou chrípkou.

„Podľa expertov sú v tomto období roka úmrtia v populácii uškatcov očakávané, teraz ale vidíme abnormálne vysoký počet mŕtvych a chorých uškatcov na pobreží,“ citovali miestne médiá Antona Bredella z odboru pre životné prostredie provincie Západné Kapsko. Podľa neho už štátna veterinárna správa vykonáva testy mŕtvych zvierat. Jej správa sa čaká tento týždeň.

Miestne úrady uviedli, že len minulý týždeň pochovali takmer dvesto uškatcov, ktorých telá vyplavilo more na breh. Ďalšie mŕtve telá podľa fotografa agentúry Reuters plávali v mori.

Podľa odboru životného prostredia provincie Západné Kapsko je možnou príčinou úmrtia uškatcov juhoafrických podvýživa, mnohé z mŕtvych zvierat boli malé. „Ale je to zatiaľ len teória,“ povedal hovorca odboru James-Brent Styan.

V oblasti sa objavila v posledných týždňoch aj vtáčia chrípka, ktorá ale podľa expertov zrejme za hromadným úhynom uškatcov nie je, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet