Na hlavný obsah

Pri nepokojoch na Martiniku ľudia strieľali na policajtov

Situácia je napätá aj na susednom Guadeloupe.

Pri nepokojoch na Martiniku ľudia strieľali na policajtov
Vrak zhoreného auta blokuje cestu na francúzskom Martiniku, kde ľudia protestujú proti povinnému očkovaniu. Foto: AFP/al-Džazíra

Na Martiniku, francúzskom ostrove v Karibiku, ľudia v stredu (24. 11.) druhú noc v rade strieľali po policajtoch. Podľa agentúry Reuters, ktorá o incidente informovala, sa na ostrov preniesli protesty proti povinnému očkovaniu proti covidu z neďalekého ostrova Guadeloupe, ktorý je tiež zámorským územím Francúzska.

Stanica BFM TV s odvolaním sa na miestnu políciu uviedla, že streľba trvala niekoľko hodín. Situácia je podľa stanice stále „veľmi napätá“, aj keď odbory nariadili odstránenie barikád, ktoré demonštranti postavili.

Ľudia v uplynulých dňoch strieľali na policajtov ostrými nábojmi tiež na ostrove Guadeloupe, kde minulý týždeň prepukli nepokoje. Generálny štrajk na ostrove trvá druhý týždeň. Pre rabovanie je zatvorená väčšina obchodov.

Násilnosti prepukli v súvislosti s protestom odborových organizácií, najmä pre nesúhlas s povinným očkovaním zdravotníkov a nutnosťou preukazovať sa covidovým certifikátom pred vstupom do väčšiny verejných priestorov.

Povinnosť očkovania podľa Reuters pobúrila časť populácie, ktorej predkovia boli otroci, ktorí pracovali na francúzskych cukrových plantážach. Počas 20. storočia bolo mnoho ostrovanov tiež systematicky vystavovaných toxickým pesticídom používaným na banánových plantážach.

V pondelok (22. 11.) sa začal generálny štrajk aj na Martiniku. Protestujúci požadujú okrem zrušenia povinného očkovania aj riešenie vysokých cien pohonných hmôt.

Karibik zasiahla v posledných týždňoch nová vlna koronavírusových infekcií, ktorá viedla k lockdownom, zrušeným letom a zahlteniu nemocníc. Deje sa tak vo chvíli, keď turizmus začal vykazovať známky oživenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet