Na hlavný obsah

Pri ozbrojených stretoch s Azerbajdžanom prišlo o život 6 arménskych vojakov

Mnohí sú stále nezvestní.

Pri ozbrojených stretoch s Azerbajdžanom prišlo o život 6 arménskych vojakov
Na ilustračnej snímke azerbajdžanskí vojaci sedia v tanku v oblasti Náhorného Karabachu. Foto: TASR/AP

Pri utorkových (16. 11.) ozbrojených stretoch s azerbajdžanskými jednotkami na spoločných hraniciach zomrelo šesť arménskych vojakov, oznámil v piatok (19. 11.) Jerevan.

Baku v stredu (17. 11.) informovalo o tom, že si boje vyžiadali životy siedmich príslušníkov azerbajdžanskej armády. Utorkové ozbrojené strety boli najintenzívnejšie od konca vlaňajšieho konfliktu medzi oboma krajinami o sporný Náhorný Karabach.

Po tom, ako sa do situácie v utorok vložila Moskva s výzvou na ukončenie konfrontácií, sa krajiny dohodli na prímerí, podotkla agentúra Reuters.

„Pri bojových akciách, ktoré sa odohrali 16. novembra na východe Arménska v dôsledku útoku azerbajdžanských ozbrojených síl, zomrelo podľa dostupných informácií na arménskej strane šesť osôb,“ uviedlo arménske ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Nezvestní vojaci

„Za sprostredkovania ruskej strany sa v súčasnosti intenzívne pátra po nezvestných vojakoch a rovnako rokuje o návrate vojnových zajatcov,“ dodal rezort. Arménske úrady doteraz informovali o jednom mŕtvom, 13 zajatých azerbajdžanskými silami a 24 nezvestných vojakov.

Situácia na hranici je podľa ministerstva v tejto chvíli relatívne stabilná. Jerevan a Baku sa navzájom obviňujú z vyprovokovania utorkových násilností.

Kým arménske ministerstvo obrany obvinilo azerbajdžanskú armádu z ostreľovania arménskych pozícií, azerbajdžanská vláda vinila Arménsko z „rozsiahlej provokácie“ na hraniciach.

Boje ustali večer po tom, ako intervenovala Moskva, ktorá vyzvala obe strany, aby konfrontáciu ukončili. Obe strany však naďalej hlásia sporadické prestrelky pozdĺž hranice, poznamenala v piatok agentúra TASS.

Napätie však nevymizlo a na spoločných hraniciach pravidelne dochádza k stretom. Dohoda tiež zanechala mnoho otázok nedoriešených, vrátane právneho postavenia Náhorného Karabachu a Arménov, ktorí tam žijú, poznamenala agentúra Reuters.

V novembri sa situácia výrazne zhoršila, cez víkend sa Baku a Jerevan navzájom obvinili zo streľby na hranici a v pondelok (15. 11.) arménsky premiér obvinil Azerbajdžan z narušenia spoločnej hranice, čo Baku neskôr poprelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet