Na hlavný obsah

Pri protestoch proti reštrikciám zatkla polícia v Holandsku ďalších 28 ľudí

Niekoľko policajtov utrpelo zranenia.

Pri protestoch proti reštrikciám zatkla polícia v Holandsku ďalších 28 ľudí
Holandskí policajti počas protestu proti sprísneniu pandemických opatrení. Foto: TASR/AP

Polícia v Holandsku zatkla v noci na nedeľu (21. 11.) celkovo 28 ľudí pri viacerých protestoch namierených proti koronavírusovým reštrikciám.

Situácia bola najvypätejšia v Haagu, kde utrpelo zranenia päť policajtov, jeden z nich vážne. Bezpečnostné zložky zasahovali tiež proti menším zhromaždeniam v meste Urk a v dvoch mestách v južnej provincii Limburg.

Úrady nasadili proti demonštrantom v Haagu policajtov so psami a na koňoch, bezpečnostné zložky použili tiež vodné delo. Protestujúci, z ktorých väčšina boli mladí ľudia, zapaľovali ohne a delobuchy. Jeden z prítomných hodil kameň do čelného skla privolanej sanitky. Polícia tam zatkla sedem ľudí.

Zranenia utrpelo päť policajtov, dvaja z nich majú poškodený sluch pre silné rany z delobuchov.

Ďalších 13 ľudí policajti zatkli v provincii Limburg. V meste Stein tamojší starosta po stretoch s demonštrantmi vyhlásil do pondelka (22. 11.) núdzový stav, čím posilnil právomoci polície preventívne zasahovať proti podozrivým osobám, píše denník De Telegraaf.

Desiatky protestujúcich hádzali petardy na policajtov v obci Raermond. Poriadkové sily zhromaždenia rozohnali a štyri osoby zadržali.

Silné delobuchy hádzali na policajtov tiež demonštranti v meste Urk východne od Amsterdamu, zatkli tam osem ľudí. V Urku v januári protestujúci zapálili odberové miesto na testovanie prítomnosti koronavírusu po tom, ako vláda zaviedla nočný zákaz vychádzania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet