Na hlavný obsah

Pri tlačenici na festivale v Houstone zahynulo najmenej 8 ľudí

Na festival prišlo 50 000 fanúšikov.

Pri tlačenici na festivale v Houstone zahynulo najmenej 8 ľudí
Koncert v Houstone, pri ktorom zahynulo osem ľudí. Foto: AP

Najmenej osem ľudí zahynulo v piatok (5. 11.) pri tlačenici na hudobnom festivale v americkom Houstone. Podľa stanice ABC bolo na mieste tiež mnoho zranených. Koncerty boli po tragédii zrušené.

Festival Astroworld sa mal konať od piatka do soboty (6. 11.) v houstonskom komplexe NRP s účasťou 50 000 hudobných fanúšikov.

Už pred začiatkom prišlo k bránam veľké množstvo ľudí a niektorí sa snažili dostať dovnútra predčasne. Nastal chaos, ľudia prelomili brány a vznikla tlačenica. Podľa houstonských hasičov bolo zranených až päť ľudí. Agentúra Reuters napísala, že doposiaľ nie je jasné, čo presne sa stalo.

Podľa agentúry AP, ktorá citovala veliteľa houstonských hasičov Samuela Penu, nastal hlavný nával fanúšikov v piatok večer okolo 21.00 h miestneho času (sobota, 3.00 h SEČ), keď sa snažili dostať bližšie k pódiu v čase vystúpenia rappera Travisa Scotta. Do nemocnice previezli 17 ľudí, z ktorých 11 utrpelo infarkt.

Festival sa koná každoročne, no vlani bol pre pandémiu zrušený. Mnoho fanúšikov sa rozhodlo nenechať si ten tohtoročný ujsť. Stanica Sky2 zaznamenala pri komplexe NRP už v piatok ráno zástupy ľudí ľudí, ktorí chceli byť prví pri jeho začiatku.

Polícia vyšetruje trestný čin

Policajný veliteľ Troy Finner povedal, že koncert bol prerušený a zvyšok festivalu zrušený, keď bolo zrejmé, že sú na mieste zranení. Celý komplex polícia označila za miesto možného trestného činu a zisťuje, čo sa presne stalo. 

Finner povedal, že je zatiaľ skoro povedať, čo spôsobilo príval divákov k pódiu. Odmietol akékoľvek špekulácie a poukázal na to, že mnoho rodín stále hľadá svojich blízkych. Finner tiež považuje popoludňajšiu tlačenicu a večernú tragédiu za oddelené incidenty.

Pre tých, ktorí niekoho nezvestného hľadajú, zriadili krízové stanovište v hoteli. Polícia vyzvala občanov, aby tam netelefonovali, ale prišli osobne. „Ak neviete nájsť svoje deti, musíte tam prísť osobne,“ povedal Finner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet