Na hlavný obsah

Prietok zemného plynu na nemecko-poľských hraniciach sa zastavil. Čo to môže spôsobiť?

Putin podľa analytika vystupoval ako de facto šéf Gazpromu.

Prietok zemného plynu na nemecko-poľských hraniciach sa zastavil. Čo to môže spôsobiť?
Archívne foto - robotníci zvárajú potrubie na slávnostnom prepojení nového plynovodu z Uchy do Bovanenkova v Uchte na polostrove Jamal. Foto: TASR/AP

Sibírsky plynovod Jamal postavil Európu do pozoru. Uplynulý víkend sa totiž zastavil prietok zemného plynu na nemecko-poľských hraniciach. Čo sa môže stať? S energetickým analytikom Karelom Hirmanom sa rozprávala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Zo sibírskeho polostrova Jamal prúdi cez Bielorusko do Európy dennodenne takmer 100 miliónov kubických metrov zemného plynu. Prietok na stanici v nemeckej obci Mallnow, ležiacej na poľských hraniciach, sa však minulý piatok (26. 10.) zastavil. Čo sa stalo?

„Gazprom, ktorý je hlavným, výlučným prepravcom cez tento plynovod, tvrdí, že reaguje na objednávky svojich európskych zákazníkov, a to by znamenalo, že európski zákazníci si podľa Gazpromu v týchto dňoch neobjednávajú od neho žiaden plyn.

Európa zatiaľ skôr rozpačito mlčí. V každom prípade to znamená, že v období, keď už nám zima klope na dvere, sa nám prakticky toky ruského plynu do Európy prudko znižujú nielen cez plynovod Jamal, ale aj cez Ukrajinu.“

Vy ste ešte pred niekoľkými dňami písali, že ruský prezident Vladimir Putin dal šéfovi Gazpromu priamo pred kamerami pokyn, aby koncern začal od 8. novembra zapĺňať ním vlastnené zásobníky plynu na území Nemecka a Rakúska. Má teda všetok ruský plyn pod palcom Putin?

„Áno, po verejnom vystúpení Putina pred kamerami ruských televízií sa to jednoznačne potvrdzuje. Nie je to prvýkrát. Bolo to už aj v minulosti, že prezident Putin vystupoval ako svojím spôsobom generálny riaditeľ Gazpromu, takže nie je to až tak prekvapujúce.

Možno za danej situácie je prekvapujúce to, že to urobil až tak okato. V každom prípade uvidíme, čo sa bude diať po 8. novembri. Zatiaľ toto, ale ani pred niekoľkými týždňami opakované tvrdenia prezidenta Putina o tom, že Rusko a Gazprom výrazne zvýšia dodávky plynu do Európy, sa nepotvrdzujú.“

O problémoch s dodávkami zemného plynu počúvame už niekoľko týždňov, možno aj mesiacov od augusta. Aká zima nás teda čaká? 

„Treba povedať jednu vec – že európski obchodníci s plynom si v zásobníkoch naskladnili objemy plynu, ktoré sú bežné a štandardné ako po minulé roky. V tomto problém nie je.

Problém je v tom, že Gazprom, ktorý tu na území Európy v posledných rokoch získal významné skladovacie kapacity, tieto svoje kapacity pred zimou nieže poloprázdne, ale takmer prázdne, čo spôsobuje, samozrejme, nervozitu, že ako bude plniť svoje dlhodobé kontrakty v čase zimných mrazov.

Pretože tieto zásobníky používal Gazprom v minulosti práve na vykrývanie špičkových odberov v zime pre svojich európskych zákazníkov. Takže on zatiaľ plní dlhodobé kontrakty, to je pravda, ale otázka je, ako ich bude plniť v zimnom období, keď udrú povedzme arktické mrazy v Európe, ale aj v Rusku.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika