Na hlavný obsah

Prípad nezvestnej čínskej tenistky Šuaj Pcheng stále vzbudzuje podozrenia

Tenisová organizácia zvažuje sankcie proti Číne.

Prípad nezvestnej čínskej tenistky Šuaj Pcheng stále vzbudzuje podozrenia
Na archívnej snímke čínska tenistka Šuaj Pcheng. Foto: TASR/AP

Titulky svetových médií v uplynulých dňoch zaplnila kauza bývalej tenisovej jednotky vo štvorhre, Číňanky Šuaj Pcheng. Po zverejnení statusu na sociálnej sieti, v ktorom obvinila niekdajšieho vysokopostaveného čínskeho politika zo sexuálneho obťažovania sa po nej zľahla zem.

Hoci sa po niekoľkých dňoch ukázala na verejnosti, odborníci naďalej hovoria o obavách. V Rádiožurnále na Rádiu Slovensku sa téme venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Tenistka na dôchodku Šuaj Pcheng na sociálnej sieti pred dvoma týždňami obvinila bývalého čínskeho vicepremiéra zo sexuálneho obťažovania. Jej následné zmiznutie pobúrilo súčasné tenisové hviezdy, vedenie súťaže, ale aj Medzinárodný olympjiský výbor (MOV).

Po nátlaku zo všetkých strán sa športovkyňa našla. V maili oznámila, že je v poriadku a rozprávala sa so šéfom MOV Thomasom Bachom. Čínskou vládou kontrolované média zároveň zverejnili zábery usmievajúcej sa tenistky v pekinskej reštaurácii. Spomínaná komunikácia a fotografie však podľa odborníkov nemusia byť skutočné.

Dôkazy pod nátlakom

„Medzinárodný olympijský výbor pláva v rozbúrených vodách. V minulosti sme videli rôzne podobné prípady, keď ľudia nemali inú možnosť, ako povedať to, čo im nakázali. Rozhovor medzi Šuaj Pcheng a MOV je nepresvedčivý a nemusí pre ňu znamenať skutočnú slobodu prejavu, bezpečnosť a voľný pohyb,“ vysvetlil analytik Amnesty International Alkan Akad.

Ak by zábery z reštaurácie vznikli pod nátlakom, nebol by to v Číne prvý podobný prípad. Zaujímavosťou je, že štátne médiá o afére vôbec neinformovali, no vyjadril sa k nej hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

„Táto kauza nie je diplomatickou záležitosťou. Verím, že ste Šuaj nedávno videli na verejných podujatiach,“ povedal hovorca.

Ak Peking incident neobjasní, tenisová organizácia WTA vyhlásila, že je pripravená zrušiť všetky turnaje v Číne, ktoré krajine vynášajú milióny eur. Navyše, pre krajinu červeného draka je kuaza Šuaj Pcheng o to závažnejšia, že už vo februári sa tam začnú zimné olympijské hry. V súvislosti s nimi sa v západných krajinách čoraz častejšie hovorí aj o bojkote.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport