Na hlavný obsah

Prípadom ľudí bez respirátora v supermarkete sa zaoberá vyšetrovateľ

Polícia bude pri podobných prípadoch nekompromisná.

Polícia SR na sociálnej sieti oznámila, že prípadom skupiny osôb, ktoré si počas štvrtkového (4. 11.) nákupu v jednom zo supermarketov v Piešťanoch odmietli nasadiť respirátor, sa bude zaoberať vyšetrovateľ.

V okrese Piešťany je v zmysle vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva povinné nosiť respirátor vo všetkých vnútorných verejných priestoroch. Skupina si pri pokladni odmietla nasadiť respirátor a bránila ostatným zákazníkom v dokončení nákupu.

Situáciu sa snažili vyriešiť zamestnanci a pracovníci SBS, no nepodarilo sa im to, tak na miesto museli prísť policajné hliadky. „Privolané hliadky opakovane skupinu vyzývali, aby si prekryli horné dýchacie cesty, alebo aby obchod opustili a umožnili tak ostatným zákazníkom v pokoji dokončiť svoj nákup. Problémovú skupinu ľudí policajti v zmysle zákona vyzvali, aby predložili doklady totožnosti,“ uvádza polícia.

Po neuposlúchnutí pokynov museli policajti použiť donucovacie prostriedky, pri konflikte sa zranili dvaja policajti a jeden z mužov bez respirátora. „Na mieste si celý prípad prevzal vyšetrovateľ a v súvislosti s udalosťou začal trestné stíhanie pre prečiny útoku na verejného činiteľa a výtržníctva,“ informuje polícia. Pri incidente zadržali troch mužov z Nitrianskeho kraja.

Polícia postúpi prípad po stotožnení všetkých zúčastnených na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. „Policajti stotožňujú všetky osoby, ktoré odmietali uposlúchnuť výzvy polície. Následne budú oznámené na príslušný RÚVZ na ďalšie konanie.“

Hoci nadriadený policajtov vyhodnotil, že zákrok, ktorý si účastníci nahrávali a záznam z neho je dostupný na sociálnej sieti, polícia vykonala správne, bude sa ním zaoberať Úrad inšpekčnej služby. Dve osoby totiž podali trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Video je podľa polície skreslené, vytvorilo z osôb porušujúcich protipandemické opatrenia obete, navodilo dojem, že polícia utláča verejnosť a skreslilo štandardný postup policajtov na neprimeraný zásah voči nevinnej obeti.

Polícia: Pri bezrúškových náletoch budeme nekompromisní

Ohrozovanie verejného zdravia takýmito výstrelkami nebudeme trpieť, odkázala verejnosti Polícia SR na sociálnej sieti. Podľa nej ľuďom bez rúšok v obchodoch nejde o slobodu, ale o pozornosť na sociálnych sieťach.

„Skupina osôb príde do predajne vzorne s nasadením rúškom, nakúpi a potom to príde. Pri platení si dajú rúška dole a mobily hore. Po bezvýsledných výzvach obsluhy v obchode čakajú na príchod policajnej hliadky a zapnú LIVE vysielanie. Lajky sa len tak hrnú. Čo tam po preplnených nemocniciach a platných vyhláškach,“ uviedla polícia.

Aj napriek takýmto prípadom ide podľa polície stále o raritu. „Policajti denne vykonávajú tisíce kontrol, pričom takéto arogantné správanie je výnimočné. Občania sú v drvivej väčšine prípadov chápaví a bez akýchkoľvek problémov s hliadkami slušne komunikujú,“ píše sa na Facebooku polície.

Polícia pripomína, že Slovensko je v tretej vlne, nemocnice sa plnia pacientmi s koronavírusom a je teda nevyhnutné, aby policajti podieľali na dohľade nad dodržiavaním mimoriadnych opatrení. „Nosenie rúšok a respirátorov je to najmenej, čo občania môžu urobiť,“ konštatovala polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko