Na hlavný obsah

Protestujúci blokovali dopravu, kričali protivládne heslá

Polícia dohliada na bezpečnosť účastníkov.

Protestujúci blokovali dopravu, kričali protivládne heslá
Snímka z protestného zhromaždenia na Šafárikovom námestí v Bratislave 17. novembra 2021. Foto: TASR

Protestujúci sa z bratislavského Šafárikovho námestia v stredu (17. 11.) podvečer presunuli pred Úrad vlády SR. Dav tvorený viacerými stovkami občanov pritom zablokoval dopravu v okolí Kamenného námestia a priľahlých uliciach.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) na sociálnej sieti informoval, že musel odkloniť niektoré linky hromadnej dopravy. Neskôr uviedol, že doprava je obnovená, ľudia ale musia naďalej rátať s meškaniami.

Poslanci za Republiku kritizovali vládu

Na Šafárikovom námestí počas stredy vystúpili okrem rôznych osobností aj poslanci NR SR pôsobiaci v hnutí Republika. Ľudí vyzývali, aby si nenechali vziať svoje práva a slobody súčasnou vládnou garnitúrou.

Kritizovali predstaviteľov koalície a pripisovali im zodpovednosť za zlý stav na Slovensku. Dav tvorili stovky ľudí, skandovali heslá proti vláde i opatreniam.

K presunu protestujúcich vyzval na akcii jeden z poslancov NR SR pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika Milan Mazurek. Na pódiu hovoril o prechádzke celou Bratislavou a vyslaní silného politického signálu i signálu boja, odvahy a túžby po slobode.

„A keď táto vláda nebude počúvať, pôjdeme a urobíme všetko preto, aby táto skončila zo dňa na deň,“ vyhlásil s tým, že už nie je čas na referendum a vyzval vládu k okamžitej demisii.

Protesty na Župnom námestí či pred parlamentom

Dav ľudí protestoval aj na ohlásenom občianskom generálnom štrajku na bratislavskom Župnom námestí. Na pódiu sa vystriedali viacerí rečníci, kritizovali najmä protipandemické opatrenia a kroky vlády či prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Stovky ľudí prišli aj na protestné zhromaždenie pred Národnú radu SR a zaplnili celé námestie pred parlamentom. S príhovormi vystúpili predstavitelia Smeru-SD. Vedenie strany zároveň položilo vence k pamätníku Alexandra Dubčeka.

„Preto sme sem prišli, aby sme sa poklonili veľkému humanistovi, sociálnemu demokratovi Alexandrovi Dubčekovi,“ vyhlásil podpredseda strany Juraj Blanár.

Líder Smeru-SD Robert Fico zase poznamenal, že na mieste sú ozbrojení policajti. Nechcel im vyčítať, že si robia svoju prácu, odkázal však dočasne poverenému prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), že na proteste sú slušní ľudia.

Podotkol, že občania sú nahnevaní a stúpa agresivita. Na riešenie by však podľa neho stačilo prijímať rozumné opatrenia na boj s pandémiou. Kritizoval vládu aj pre neriešenie zdražovania a prezidentku za „zmarenie referenda“.

Dav na námestí pred zhromaždením skandoval rôzne heslá, napríklad aj „rúška dole“, po Ficovom prejave zas „Nech žije Smer“. Časť protestujúcich ostala na mieste aj po odchode vedenia strany.

Nevylúčil opätovný zber podpisov pod referendum za predčasné voľby. „Nech žije Dubček! Nech žije Slovensko! Za predčasné parlamentné voľby!“ ukončil prejav.

Polícia situáciu monitoruje

Polícia v priebehu celého dňa informuje, že dohliada na bezpečnosť účastníkov verejného zhromaždenia. „V prípade ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ píše na facebooku.

Informovala tiež, že krátko pred 14.30 h bol z priestoru pred budovou Národnej rady SR predvedený 59-ročný muž pre porušenie ustanovení priestupku proti verejnému poriadku. „Muž bol eskortovaný na príslušné policajné oddelenie,“ doplnili policajti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko