Na hlavný obsah

Protesty proti opatreniam v Holandsku sa zvrhli na násilie

Polícia zatkla niekoľko osôb.

Protesty proti opatreniam v Holandsku sa zvrhli na násilie
Ľudia v holandskom Haagu protestujú proti novým opatreniam. Foto: Twitter/Bogdan Stanciu

Demonštrácie proti epidemickým opatreniam v Haagu sa v sobotu (20. 11.) večer zvrhli na násilie. Výtržníci hádzali kamene a petardy do polície a podpaľovali bicykle či autá. Informuje o tom agentúra AFP. Podobne dopadla aj piatková demonštrácia v Rotterdame.

V časti mesta, kde sídli holandská vláda, vyšlo do ulíc niekoľko stoviek ľudí. Polícia zatkla niekoľko osôb a použila proti tamojším výtržníkom vodné delo. V ostatných častiach Holandska sa tiež počas dňa konali menšie protesty, ale boli prevažne pokojné, uviedol reportér AFP.

V Rotterdame sú po piatkových násilných protestoch traja vážne zranení ľudia v nemocnici, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na spresnené informácie od polície. Predchádzajúce údaje hovorili o štyroch hospitalizovaných, ešte predtým o dvoch.

Mladiství výtržníci

V Rotterdame dav niekoľko stoviek ľudí zapaľoval autá, odpaľoval petardy a hádzal po policajtoch kamene. Polícia odpovedala výstražnými výstrelmi a vodnými delami, 51 ľudí zatkla. Polovica z nich má menej ako 18 rokov.

„Traja účastníci na výtržnostiach utrpeli strelné zranenia a zostávajú v nemocnici,“ uviedla polícia. Úrady streľbu vyšetrujú, a to vrátane otázky, či zranenia spôsobili náboje z policajných zbraní.

Protest sa podľa starostu mesta zvrhol v „orgie násilia“. „Polícia bola nútená tasiť zbrane a dokonca viesť priamu streľbu,“ uviedol starosta Rotterdamu Ahmed Aboutaleb.

„Protestovanie je zásadným právom v našej spoločnosti, ale to, čo sme videli včera večer, je jednoducho kriminálne počínanie,“ povedal v sobotu holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus. „S demonštrovaním to nemalo nič spoločné,“ dodal.

Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo aj v Amsterdame, aj keď jedna skupina v priebehu dňa zrušila svoje zhromaždenie a dôvodom bolo násilie z predchádzajúcej noci.

Ďalších tisíc ľudí pochodovalo juhoholandským mestom Breda blízko belgických hraníc. Niesli pútače s heslami ako „Nechceme lockdown“. Organizátori uviedli, že sú proti plánu premiéra Marka Rutteho vylúčiť nezaočkovaných z barov a reštaurácií. „Ľudia chcú žiť, preto sme tu. Ale nie sme výtržníci. Prichádzame v pokoji,“ povedal organizátor Joost Eras.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet