Na hlavný obsah

Proticovidové opatrenia pre nezaočkovaných v Grécku sa sprísnia

Bez testu ich nepustia aj do banky či kaderníctva.

Proticovidové opatrenia pre nezaočkovaných v Grécku sa sprísnia
Na ilustračnej snímke grécki zdravotníci protestujúci proti povinnému očkovaniu proti covidu. Foto: TASR/AP

Grécko druhý deň v rade zaznamenalo najvyšší denný prírastok nákaz koronavírusom od začiatku pandémie. Ministerstvo zdravotníctva v utorok (2. 11.) preto oznámilo sprísnenie obmedzení pre nezaočkovaných, ktorí budú potrebovať doklad o negatívnom teste napríklad aj do bánk či kaderníctva. Informoval o tom denník Kathimerini.

Denné počty odhalených prípadov sa v Grécku začali výraznejšie zvyšovať v polovici októbra. Minulý týždeň presiahli 4 000, v pondelok (1. 11.) oznámilo ministerstvo 5 449 nových nákaz, čo bolo najviac od začiatku pandémie. V utorok čísla ďalej vzrástli, a to až na 6 700 nových nákaz. Za posledný deň úrady hlásili 59 úmrtí spojených s covidom.

Celkovo v takmer jedenásťmiliónovom Grécku doteraz zaznamenali 754 451 prípadov a 16 050 úmrtí.

Grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris v utorok oznámil nové opatrenia. Všetci nezaočkovaní zamestnanci vo verejnom aj v súkromnom sektore sa budú musieť dvakrát do týždňa testovať na koronavírus. Testy si sami zaplatia.

Negatívny test budú musieť predkladať pri vstupe do verejných priestorov vrátane bánk, obchodov i vonkajších priestorov reštaurácií. Toto opatrenie sa netýka obchodov so základným tovarom, napríklad supermarketov, lekární či kostolov.

Plevris tiež oznámil nulovú toleranciu k porušovaniu pravidiel. Majiteľom obchodov, ktorí porušia pravidlá pre vstup nezaočkovaných, hrozí pokuta 5 000 eur a zatvorenie prevádzky na desať dní.

Minister tiež vyzval zaočkovaných, ktorí dostali poslednú dávku vakcíny pred viac ako šiestimi mesiacmi, aby sa nechali očkovať treťou dávkou, čo bude možné od 5. novembra pre osoby staršie ako 18 rokov.

V Grécku je teraz plne zaočkovaných proti covidu približne 62 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet