Na hlavný obsah

Prvú gitaru kúpil za tri libry. Samouk George Harrison bol najtichší spomedzi The Beatles

Pred dvadsiatimi rokmi podľahol rakovine.

Prvú gitaru kúpil za tri libry. Samouk George Harrison bol najtichší spomedzi The Beatles
Na archívnej snímke dnes už zosnulý bývalý hudobník kapely The Beatles George Harrison. Foto: TASR/AP

Fanúšikovia legendárnej skupiny Beatles na celom svete si v pondelok (29. 11.) pripomínajú 20 rokov od úmrtia najmladšieho člena skupiny Georgea Harrisona. Súboj s rakovinou prehral 29. novembra 2001 v americkom Los Angeles.

Ako člen hnutia Hare Krišna sa nechal spopolniť a jeho popol vysypali do posvätnej rieky Gangy v indickom meste Váranási.

Mal sklony k samotárstvu

George Harrison sa narodil 25. februára 1943 v Liverpoole, na svet prišiel ako štvrté dieťa Haroldovi a Louise Harrisonovcom, pred ním to boli sestra Louise a bratia Harry a Peter.

Už od mlada bol vraj samostatný, so sklonom k samotárstvu. Chodil na to isté gymnázium ako ďalší člen Beatles Paul McCartney.

V hudbe bol samoukom. V trinástich si obľúbil vtedajšiu hviezdu skiffle Lonnie Donegana. Od spolužiaka si za tri libry kúpil použitú gitaru. Podporovala ho matka, ktorá mala veľmi rada hudbu a divadlo.

Príchodom Georgea do skupiny sa domácnosť Harrisonovcov na Upton Green premenila na útočisko jej členov. Stretávali sa tu skoro každý deň. Prvá zostava však vydržala iba do novembra 1959.

Druhý pokus

V apríli 1960 trojica John, Paul a George zakladá opäť skupinu. Za bicími bol Pete Best a piatym členom Johnov spolužiak Stuart Suclifle.

Vyskúšali názov John & Moondogs, z ďalších návrhov sa ujal The Long John & The Silver Beatles. Postupom času vynechali z názvu Long John a potom aj slovo Silver. Napokon ostal názov Beatles.

Prišli tri účinkovania v Hamburgu v roku 1960 i vystúpenia v slávnom Cavern Clube. To prvé bolo krátke – na základe udania polícia zistila, že George ešte nemá 18 rokov ani platné pracovné povolenie, a tak musel Nemecko opustiť.

Prvý singel skupiny Beatles so skladbou Love Me Do vychádza 5. októbra 1962, za ním aj prvý album Please Please Me. Ten nahrali v marci 1963 za jediný deň.

Druhý album s názvom With The Beatles nahrávali opäť v štúdiu na Abbey Road, vyšiel 22. novembra 1963. Na ňom mal George prvú vlastnú skladbu Don’t Bother Me. Oficiálna diskografia Beatles v katalógu EMI sa začína singlom Love Me Do, vydaným 5. októbra 1962, končí 13. albumom Let It Be, vydaným 8. mája 1970. Nahrali celkom 211 skladieb, 20 z nich zložil George.

V roku 1970 sa The Beatles rozpadli a hudobníci, vrátane Georgea Harrisona, sa vydali na sólovú kariéru. Harrison sa s exfrontmanom kapely Johnom Lennonom už nestretával.

„Paula a Ringa z času na čas vídam. Johna som nevidel už niekoľko rokov. Dostávam od neho pohľadnice,“ spomínal Harrison pre Rolling Stone v rozhovore z roku 1979. O rok neskôr Lennona zavraždil Mark Chapman.

Úspešné koncerty a právny problém

Pod názvom All Things Must Pass vydal George v decembri 1970 svoj debutový sólový trojalbum. Ešte vo februári 1969 nahral titulnú skladbu All Things Must Pass, producent George Martin ju však na žiadnu platňu Beatles počas ich éry nezaradil. Vydanie tohto trojsetu označil hudobný týždenník Melody Maker doslova za šok.

Spolu s indickým priateľom Ravim Shankarom zorganizovali 1. augusta 1971 v newyorskej Madison Square Garden dva koncerty na pomoc obetiam hladu a vojny v Bangladéši.

Koncerty boli úspešné, ale pre právne problémy bol výťažok z nich zmrazený. Na podporu fondu pre Bangladéš nakoniec George prispel z vlastného konta.

Bolo to už druhýkrát počas jeho sólovej dráhy, prvý problém mal už v roku 1971 so skladbou My Sweet Lord. Producent Bright Tunes obvinil Harrisona, že jeho skladba je kópiou piesne He’s So Fine americkej skupiny Chiffons z roku 1963.

Spor sa ťahal takmer päť rokov a súd rozhodol nakoniec v prospech žalobcu s tým, že Harrison zrejme adaptoval pesničku podvedome. LP platňa Concert For Bangla Desh bola pri výročnom odovzdávaní cien Grammy v marci 1973 ocenená ako album roka.

Hviezdna zostava

V júni 1974 založil George vlastnú nahrávaciu značku Dark Horse. Na nej vydal svojich osem albumov. V auguste 1988 vzniklo hviezdne zoskupenie Traveling Wilburys, ktorý okrem Georgea tvorili skvelí muzikanti a autori Bob Dylan, Roy Orbison, Jeff Lynn a Tom Petty.

Práve týchto umelcov Harrison vychvaľoval o dekádu skôr. „Počúvam Erica Claptona, Eltona Johna, Boba Dylana a podobných ľudí. Punk rock som neznášal, nikdy mi nič nedal,“ odpovedal Rolling Stoneu na otázku, akú hudbu počúva.

Dark Horse (čierny kôň) bol príznačným názvom pre jeho značku. Vždy ho totiž označovali za najtichšieho spomedzi členov Beatles. V skutočnosti bol však iný. „Nikdy neprestal hovoriť. Bol najlepší parťák, akého si viete predstaviť,“ povedal raz o Harrisonovi Tom Petty, píše web mentalfloss.com.

Posledným Harrisonovým štúdiovým albumom bol Brainwashed, jeho nahrávanie skončil George dva mesiace pred úmrtím, vyšiel však až rok po jeho odchode do muzikantského neba.

„Všetko ostatné okrem hľadania Boha môže počkať. Ľúbte sa navzájom.“ To boli jeho posledné slová podľa twitteru The Beatles.

„George bol skvelý chlap,“ zaspomínal si exbubeník Beatles Ringo Starr v roku 2014. „Miloval tvorbu hudby a ja som miloval tvorbu hudby s ním,“ dodal podľa NBC News.

George Harrison bol dvakrát ženatý, 21. januára 1966 si zobral modelku Patti Boyd. Rozviedli sa 9. júna 1977. Patti dala prednosť kolegovi z brandže – gitaristovi Ericovi Claptonovi. O rok sa oženil druhýkrát, 2. septembra 1978 si zobral Oliviu Arias. Už mesiac predtým sa im narodil syn Dhani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet