Na hlavný obsah

Prvým prípadom covidu bola predavačka z Wu-chanu, píšu Američania

Najprv sa hovorilo o úradníkovi.

Prvým prípadom covidu bola predavačka z Wu-chanu, píšu Američania
Muž nesie na chrbte dieťa okolo nemocnice v čínskom meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Prvým zaznamenaným prípadom výskytu ochorenia COVID-19 bola nákaza predavačky, ktorá pracovala na trhovisku v čínskom meste Wu-chan, nie účtovníka, ktorý podľa všetkého nemal s trhoviskom žiadne spojenie. Uvádza sa to v novej americkej štúdii, o ktorej v piatok (19. 11.) informovala agentúra Reuters.

Pôvod vírusu nie je známy ani po dvoch rokoch a zostáva zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Čínou. Podľa spoločnej štúdie vedcov z Číny a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vírus preniesol na človeka pravdepodobne zo zvierat, a to prostredníctvom obchodu s voľne žijúcimi druhmi.

Infekcia účtovníka z Wu-chanu prispela k špekuláciám, že nový typ koronavírusu unikol z tamojšieho laboratória.

Prvé príznaky choroby

Tím expertov WHO strávil spoločne s čínskymi vedcami vlani vo Wu-chane a okolí štyri týždne. V spoločnej správe uviedli, že vírus je zrejme prírodného pôvodu a jeho hostiteľom mohli byť netopiere. Na človeka sa podľa nich mohol preniesť cez medzihostiteľov.

Dvadsaťštyriročný účtovník, ktorého dlhý čas považovali za prvého človeka infikovaného covidom, uviedol, že príznaky choroby sa u neho prvýkrát objavili 16. 12. 2019, teda o niekoľko dní neskôr, ako sa predpokladalo.

Napísal to v novej štúdii šéf oddelenia ekológie a evolučnej biológie na Arizonskej univerzite Michael Worobey. Omyl spôsobil fakt, že dotyčný muž krátko predtým 8. decembra vyhľadal lekársku pomoc pre problémy so zubami.

„Príznaky u neho zaznamenali až po tom, ako boli ich zistili u ľudí pracujúcich na tamojšom trhovisku. Prvým známym prípadom je tak predavačka morských produktov z tohto trhu, pri ktorej sa ochorenie začalo 11. decembra,“ píše sa v štúdii, ktorú vo štvrtok (18. 11.) zverejnili v prestížnom časopise Science.

Dôkazy podporujú teóriu nákazy od zvieraťa

Virológ Michael Worobey bol medzi skupinou 15 expertov, ktorí v polovici mája v článku v časopise Science vyzývali na dôkladné zváženie hypotézy o úniku vírusu z wuchanského laboratória.

Vo svojej novej štúdii ale uvádza, že jeho výskum – pri ktorom analyzoval prípady z dvoch wuchanských nemocníc – prináša dôkazy podporujúce teóriu nákazy človeka od zvieraťa na wuchanskom trhovisku.

„V tomto jedenásťmiliónovom meste je polovica prvých prípadov spojená s miestom o veľkosti futbalového ihriska. To by sa dalo ťažko vysvetliť, ak by sme tvrdili, že epidémia sa nezačala na tomto trhovisku,“ podotkol Worobey.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet