Na hlavný obsah

Psychické týranie zažíva každá druhá žena. Vo štvrtok je deň boja proti násiliu na ženách

S násilím sa stretáva každá piata žena.

Téma domáceho násilia je stále plná predsudkov a stereotypov. Napríklad, že sa vyskytuje len v sociálne znevýhodnených rodinách. Vyplýva to z nedávneho prieskumu.

Psychické týranie zažíva každá druhá žena, fyzické každá piata, tvrdí to mimovládna organizácia Fenestra. Vo štvrtok (25. 11.) si pripomíname Medzinárodný deň boja proti násiliu páchanom na ženách.

Podľa nedávneho prieskumu, do ktorého sa zapojilo 1 500 ľudí, si takmer polovica myslí, že za násilie v partnerstve je aspoň čiastočne spoluzodpovedná aj obeť. Rovnaké percento sa domnieva, že násilie vzniká aj vtedy, keď sa žena nestará o domácnosť. 

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Obviňovanie žien je často stratégiou násilných mužov. Je to spôsob, akým prenášajú spoluzodpovednosť za svoje násilné správanie. Toto je závažná vec, lebo ženy nenesú žiadnu vinu za násilie, ktoré zažívajú,“ uviedla programová riaditeľka mimovládnej organizácie Fenestra Dušana Karlovská.

Takmer 60 percent opýtaných je presvedčených, že žena od násilného partnera neodchádza, lebo ho stále miluje. Odlúčenie je pritom z pohľadu bezpečnosti ženy najrizikovejším obdobím. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko