Na hlavný obsah

Putin vyzval na vzájomné uznávanie si vakcín aj covidových pasov

Cieľom je pomoc v boji proti koronavírusu.

Putin vyzval na vzájomné uznávanie si vakcín aj covidových pasov
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v utorok (30. 11.) štáty na celom svete na vzájomné uznávanie si vakcín proti ochoreniu COVID-19 a očkovacích certifikátov s cieľom pomôcť tak v boji proti pandémii vyvolanej šírením koronavírusu. S takouto výzvou prišiel v čase, keď vo svete narastajú obavy z rýchlo sa šíriaceho variantu omikron.

Podľa agentúry TASS označil Putin vzájomné uznávanie si vakcín a očkovacích certifikátov za dôležité opatrenie v boji proti pandémii. Vo svojom vyhlásení pritom zdôraznil, že „efektívne bojovať sa dá len koordináciou akcií celého svetového spoločenstva“.

Spolupráca na liekoch

Vysvetlil, že má na mysli práve vzájomné uznávanie si vakcín a očkovacích preukazov, dostupnosť očkovania pre všetky regióny sveta a spoluprácu na nových liekoch proti covidu.

Putin vyjadril presvedčenie, že pochopenie spoločnej zodpovednosti najmä zo strany lídrov popredných svetových krajín, sa stane „základom pre aktívnejšiu spoločnú akciu“.

Vo svojom prejave na plenárnom zasadnutí ruského investičného fóra informoval, že ruská vláda by mala do týždňa pripraviť aktualizovaný akčný plán v súvislosti s omikronom, a to aj „s prihliadnutím na globálny, cezhraničný charakter nákazy“.

„V najbližších týždňoch sa ukáže, aké vážne sú dôsledky nového variantu. Je však úplne jasné, že musíme byť pripravení na akúkoľvek zmenu vírusu,“ zdôraznil.

WHO a EMA neodobrili Sputnik V

Rusko bolo v auguste roku 2020 prvou krajinou, ktorá zaregistrovala vakcínu proti covidu. Išlo o vakcínu Sputnik V, ktorú odvtedy schválili na použitie v desiatkach krajín, avšak Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ani Európska lieková agentúra (EMA) ju neodobrili.

Agentúra AFP pripomenula, že časť odborníkov vyjadrila obavy v súvislosti so zrýchleným procesom vývoja tejto očkovacej látky a schvaľovania po tom, čo ruské úrady zaregistrovali Sputnik V pred rozsiahlymi klinickými skúškami.

Odvtedy však Sputnik V vyhlásili v článku v poprednom lekárskom časopise The Lancet za bezpečný. AFP dodala, že Rusko na použitie na svojom území neschválilo žiadne vakcíny vyrobené v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet