Na hlavný obsah

Rakúsko a Sasko chcú ešte viac sprísniť opatrenia proti šíreniu koronavírusu

Uvažuje sa aj o lockdowne.

Rakúsko a Sasko chcú ešte viac sprísniť opatrenia proti šíreniu koronavírusu
Ľudia čakajú v rade na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vo verejnom autobuse vo Viedni. Foto: TASR/AP

Saská vláda bude v piatok (19. 11.) rozhodovať o zavedení výrazných karanténnych obmedzení počas zhruba troch týždňov. Očakáva sa, že pre extrémne nepriaznivú epidemickú situáciu sprísnia opatrenia pre nezaočkovaných. V Rakúsku budú zástupcovia spolkových krajín rokovať s kancelárom Alexandrom Schallenbergom o plošnom lockdowne.

Saský premiér Michael Kretschmer chystané obmedzenia neoznačil za lockdown či uzáveru, ale prirovnal ich ku covidovému vlnolamu. Očakáva sa, že vláda v Drážďanoch schváli obmedzenie vzájomného kontaktu a ďalšie reštrikcie aj pre očkovaných, ktorí by pre voľnočasové aktivity museli predkladať negatívny test.

Aktuálny sedemdňový priemer novoninfikovaných na 100 000 obyvateľov činí v Sasku 761,4, čo je zhruba dvojnásobok oproti celonemeckej hodnote. Spolková krajina na hraniciach s Českom má zároveň najnižšiu zaočkovanosť v rámci Nemecka, plne očkovaných je tu 57,6 % populácie.

Lockdown v Rakúsku?

Rakúski regionálni lídri budú spoločne s kancelárom Schallenbergom diskutovať o epidemickej situácii v krajine. Horné Rakúsko a Salzburg, najhoršie zasiahnuté spolkové krajiny, kde v pondelok (22. 11.) začne platiť na niekoľko týždňov plošný lockdown, volajú po zavedení celoštátnej uzávere pre rastúci počet infekcií.

Rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein sa zatiaľ vyslovil za celkový zákaz nočného vychádzania, ktorý však kancelár odmieta. Vo vláde sa diskutuje aj o zavedení povinného očkovania proti covidu.

Rakúsko vo štvrtok zaznamenalo vyše 15 000 nových prípadov, čo bolo najviac od začiatku pandémie v krajine. Na vzostupe je tiež sedemdňová incidencia, ktorá teraz dosahuje 971 chorých na 100 000 obyvateľov.

V celom Rakúsku platia od pondelka (15. 11.) prísne obmedzenia pre ľudí, ktorí nie sú proti covidu zaočkovaní ani toto ochorenie v nedávnej dobe neprekonali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet