Na hlavný obsah

Rakúsko plánuje otvoriť obchody počas poslednej adventnej nedele

Otvorené môžu byť módne butiky či predajne hračiek.

Rakúsko plánuje otvoriť obchody počas poslednej adventnej nedele
Predavač zakrýva novinový stánok plastovou prikrývkou na obchodnej ulici vo Viedni. Foto: TASR

Maloobchodné prevádzky v Rakúsku budú môcť byť 19. decembra, v poslednú nedeľu pred Vianocami, otvorené. Dohodli sa na tom v utorok (30. 11.) predstavitelia odborových zväzov a Rakúskej hospodárskej komory (WKÖ), informovala agentúra DPA.

Ide o výnimku zo zaužívaných nariadení s cieľom odškodniť tak maloobchodných predajcov za finančné straty, ktoré utrpeli počas aktuálneho lockdownu. Väčšina obchodov v Rakúsku totiž býva v nedeľu zatvorená, pripomína DPA.

Podľa dohody budú 19. decembra otvorené napríklad módne butiky, predajne hračiek či obchody s elektronikou. Supermarkety a lekárne však budú musieť zostať zatvorené, keďže na nich sa súčasný lockdown nevzťahuje.

Plán ponechať maloobchodné prevádzky počas poslednej adventnej nedele otvorené, nadobudne však účinnosť iba vtedy, ak sa, v súlade s očakávaniami, v polovici decembra naozaj zruší celonárodný lockdown.

Lockdown na celom území Rakúska je v platnosti od pondelka 22. novembra. Zatvorené sú v súlade s ním všetky obchodné prevádzky, okrem poskytovateľov základných tovarov a služieb. Takisto platí aj povinnosť nosiť respirátor typu FFP2 a opätovne treba dodržiavať aj pravidlo dvojmetrových rozstupov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet