Na hlavný obsah

Lyžovačka v Rakúsku sa pre nezaočkovaných skomplikuje

Povinnej karanténe sa vyhnú len zaočkovaní a uzdravení.

Lyžovačka v Rakúsku sa pre nezaočkovaných skomplikuje
Na snímke polícia kontroluje dodržiavanie protiepidemických opatrení. Foto: TASR/AP

Podmienky vstupu do Rakúska sa sprísňujú. Po novom už cestujúcim na to, aby sa vyhli povinnej karanténe, nebude stačiť negatívny výsledok testu na ochorenie covid-19, ale budú potrebovať potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia. Nové pravidlá platia od pondelka (8. 11.).

O zmenách informovalo na svojej stránke ministerstvo zahraničných vecí. K očkovaniu má ľudí motivovať prechodné obdobie, počas ktorého bude na vstup do Rakúska postačovať aj potvrdenie o prvej dávke očkovania a negatívny PCR test. Toto prechodné ustanovenie bude platiť do 6. decembra.

Od 6. decembra sa skracuje aj doba platnosti očkovacieho certifikátu z 12 mesiacov na 9 mesiacov. Potom bude potrebné dať sa preočkovať treťou dávkou. „Zaočkovaní vakcínou Johnson & Johnson sa musia preočkovať do 2. januára 2022,“ doplnil rezort.

Nové opatrenia skomplikujú aj blížiacu sa lyžiarsku sezónu. „Využívanie vlekov a lanoviek bude prístupné len zaočkovaným a uzdraveným. V prípade, že si permanentku zakúpil nezaočkovaný občan, nie je možné si vyžiadať peniaze späť,“ uvádza ministerstvo.

Vo všetkých prevádzkach platí základné 2G pravidlo, čiže vstup je povoleným len zaočkovaným alebo tým, čo ochorenie prekonali. Týka sa to reštaurácií, kultúrnych a voľnočasových prevádzok, zariadení zdravotníckej a sociálnej opatery, služieb s telesným kontaktom aj podujatí od 25 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet