Na hlavný obsah

Rakúsko sprísňuje opatrenia, na JIS leží viac ako 300 pacientov

Reštrikcie sa dotknú najmä nezaočkovaných.

Rakúsko sprísňuje opatrenia, na JIS leží viac ako 300 pacientov
Na snímke žena počas očkovania proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Počet pacientov s covidom na jednotkách intenzívnej starostlivosti v rakúskych nemocniciach prekročil kritickú hranicu 300. To okrem iného znamená, že do nočných podnikov a na niektoré hromadné akcie budú mať prístup len zaočkovaní alebo tí, čo ochorenie prekonali, uviedla v utorok (2. 11.) agentúra APA. Podľa nej sa opatrenia sprísnia v pondelok (1. 11.).

Na rakúskych jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 317 ľudí infikovaných koronavírusom, vyplýva z dopoludňajších údajov rakúskych ministerstiev zdravotníctva a vnútra. To je o 25 viac ako v pondelok. Za posledných 24 hodín sa v krajine s necelými deviatimi miliónmi obyvateľov infikovalo 5 398 ľudí.

Prekročenie počtu 300 covidových pacientov na JIS je dôležité preto, že podľa aktuálneho plánu rakúskej vlády má krajina do siedmich dní prejsť do druhého stupňa protiepidemických opatrení.

To konkrétne znamená, že do nočných gastro podnikov a podobných zariadení a tiež na akcie s viac ako 500 účastníkmi bez miest na sedenie budú mať prístup len ľudia, ktorí sa zaočkovali alebo prekonali covid. Okrem toho v Rakúsku od druhého stupňa nebude možné uplatňovať antigénové samotesty ako dôkaz o bezinfekčnosti.

Ešte horšie?

Príslušné nariadenie má ministerstvo zdravotníctva podľa APA vydať ešte v utorok. Ministerstvo pritom na základe aktuálnych prognóz predpokladá, že do pondelka, odkedy by malo začať platiť, sa dosiahne hranica 400 covidových pacientov na JIS. To by znamenalo, že do platnosti rovno vstúpi tretí stupeň opatrenia, pri ktorého vyhlasovaní už neplatí sedemdňová lehota.

Pri prekročení 400 pacientov na intenzívnych lôžkach, čo znamená vyťaženie všetkých kapacít na JIS z 20 percent, stratia v celom Rakúsku platnosť všetky antigénové testy. Do priestorov vyžadujúcich bezinfekčnosť tak budú môcť vstupovať len zaočkovaní, vyliečení alebo ľudia s platným PCR testom.

Dokopy sa doteraz v Rakúsku infikovalo 840 902 ľudí. Od začiatku pandémie zomrelo 11 380 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet