Na hlavný obsah

Rakúsko spúšťa vlastnú očkovaciu lotériu

Ľudia môžu vyhrať aj rodinný dom či auto.

Rakúsko spúšťa vlastnú očkovaciu lotériu
Ľudia čakajú v rade na očkovanie vakcínami proti ochoreniu COVID-19 vo vakcinačnom centre vo Viedni. Foto: TASR/AP

Rakúska verejnoprávna televízia ORF spustila očkovaciu lotériu. Do zlosovania sa môžu zapojiť ľudia, ktorí sa od októbra nechali zaočkovať alebo to majú ešte do konca roka v pláne. Vyhrať môžu tisíc vecných cien vrátane rodinného domu, informovala agentúra APA.

Cieľom iniciatívy je posilniť zaočkovanosť Rakúska, kde sa proti covidu nechali kompletne zaočkovať zhruba dve tretiny obyvateľov.

Do zlosovania sa môžu zapojiť dospelí ľudia, ktorí žijú v Rakúsku a od 1. októbra do 20. decembra dostali aspoň jednu dávku vakcíny schválenej európskym regulátorom EMA. Nezáleží pritom na tom, či ide o prvú, druhú alebo tretiu dávku vakcíny.

Medzi hlavnými cenami je rodinný dom, elektrické auto či nová kuchynská linka. Výhercov oznámia 24. decembra v špeciálnej relácii s názvom Svetlo v tme.

Lotériou sa televízia snaží zvýšiť záujem o očkovanie a preočkovanie. V Rakúsku v pondelok (22. 11.) podali okolo 75 000 dávok vakcíny proti covidu, z ktorých väčšinu tvorili posilňovacie dávky. Preočkovanie absolvovalo zhruba 15 % Rakúšanov.

Sprísnené opatrenia

V Rakúsku začal v pondelok opäť platiť celoštátny lockdown. Za posledných 24 hodín zaznamenali zdravotnícke úrady vyše 9 500 nových prípadov nákazy, čo je menej ako v predchádzajúcich dňoch. Počet hospitalizovaných pacientov infikovaných zostáva vysoký.

S ochorením COVID-19 sa v rakúskych nemocniciach lieči 3 145 infikovaných, z ktorých je 577 pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. To je o 119 pacientov viac ako pred týždňom. V súvislosti s covidom zomrelo za posledných 24 hodín 72 ľudí, čo je najviac od druhej polovice januára.

V Rakúsku zaznamenali od začiatku epidémie 1,08 milióna prípadov a 12 114 infikovaných zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet