Na hlavný obsah

Rast cien nehnuteľností sa nezastavuje

Najdrahší zostáva Bratislavský kraj.

Ceny nehnuteľností rastú aj naďalej. V treťom štvrťroku sa zvýšili ceny realít medzikvartálne o 3,4 percenta. Zdražovanie sa tak podľa Národnej banky Slovenska postupne približuje k priemeru z posledných rokov. Analytik upozorňuje, že takáto situácia nie je pre trh zdravá.

Ceny nehnuteľností na Slovensku rastú. To je veta, ktorú opakujú analytici mesiac čo mesiac. V treťom štvrťroku sa však tempo zdražovania mierne spomalilo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„To, čo je dôležité, je porovnávať rast cien nehnuteľností s ostatnými základnými ekonomickými ukazovateľmi. Tých 3,4 percenta je už oveľa bližšie k aktuálnemu predikovanému nárastu miezd na tretí štvrťrok, zároveň vidíme zdražovanie v zásade v celej ekonomike,“ uviedol analytik Národnej banky Slovenska Roman Vrbovský.

Medziročne však ceny nehnuteľností rástli v priemere o 18 percent. Byty zdraželi o 15 a domy dokonca o 26 percent. V treťom štvrťroku rástli ceny najrýchlejšie v Trnavskom kraji. Najdrahší zostáva aj naďalej Bratislavský kraj. Sú však regióny, kde záujem o nehnuteľnosti je nízky.

„Sú to regióny odkiaľ ľudia odchádzajú za prácou preč, sú to regióny povedzme okolo Revúcej, Krupiny a podobne. Tieto regióny však zároveň sú zaujímavé pre ľudí, ktorí hľadajú sekundárne bývanie, bývanie ako apartmány, chaty či chalupy,“ prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika