Na hlavný obsah

Rast cien pohonných hmôt by sa mohol spomaliť, no zrejme len dočasne

Analytik pripúšťa aj opačný efekt.

Rast cien pohonných hmôt by sa mohol spomaliť, no zrejme len dočasne
Ilustračná fotografia čerpacej stanice. Foto: TASR

Rast cien pohonných látok na Slovensku by sa mohol dočasne zastaviť. Tvrdí to analytik Lukáš Lipovský v reakcii na rozhodnutie Spojených štátov a niekoľkých ďalších krajín uvoľniť časť svojich ropných rezerv.

Cieľom je spomaliť zdražovanie suroviny na svetových trhoch. Panujú však obavy, že krok nahnevá najväčších exportérov ropy a v konečnom dôsledku povedie k opaku. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Uvoľnenie zásob

Polovica celosvetovej dennej spotreby ropy – toľko sa Spojené štáty rozhodli uvoľniť zo svojich strategických rezerv, ktoré ležia pozdĺž ich južného pobrežia.

Päťdesiatimi miliónmi barelov, čo je najväčší uvoľnený objem v histórii krajiny, chce Washington spomaliť rast globálnych cien suroviny, v ideálnom prípade aj docieliť ich pokles.

Prezident Joe Biden vyhlásil, že primárnym cieľom je odbremeniť bežných občanov, ktorí na čerpacích staniciach tankujú dvakrát drahšie než vlani.

Zdôraznil však, že podobný problém má aj zvyšok sveta. K uvoľňovaniu ropných rezerv sa preto pridalo Spojené kráľovstvo, India, Japonsko, Južná Kórea a, na prekvapenie mnohých, dokonca aj Čína.

USA sa obrátili na ázijské krajiny po tom, keď s požiadavkami neuspeli u ropného kartelu OPEC+. Zoskupenie vedené Saudskou Arábiou sa príliš nehrnie do navyšovania produkcie suroviny, teda jej zlacňovania takým tempom, ako by si prial Washington.

Dá sa očakávať nárast dopytu

Lipovský, analytik spoločnosti XTB, tvrdí, že koordinované uvoľnenie rezerv sa prejaví aj na Slovensku, upozorňuje však, že zrejme len dočasne.

„Dá sa očakávať, že ceny pohonných hmôt budú u nás v nasledujúcich týždňoch stagnovať, môže dôjsť dokonca k poklesu do cca štyroch centov za liter. No treba si uvedomiť, že strategické zásoby budú musieť krajiny aj doplniť naspäť. Vlastne sa v budúcich mesiacoch dá očakávať nárast dopytu, a to môže ďalej len podporovať ceny ropy,“ upozornil.

Tie zatiaľ pokračujú v raste. Podľa niektorých analytikov je objem uvoľnený zo strategických rezerv príliš malý. Iní varujú, že krok Spojených štátov a ďalších krajín bude mať dokonca opačný efekt.

Členovia kartelu OPEC+ sa totiž môžu rozhodnúť pre ešte pomalšie navyšovanie produkcie, keďže nechcú prísť o zisk. Kľúčové rozhodnutie zrejme urobia na stretnutí začiatkom decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika