Na hlavný obsah

Rebel, ktorý utiekol do Mexika. Spisovateľ Ken Kesey zomrel pred 20 rokmi

Napísal predlohu k filmu Prelet nad kukučím hniezdom.

Rebel, ktorý utiekol do Mexika. Spisovateľ Ken Kesey zomrel pred 20 rokmi
Americký spisovateľ Ken Kesey. Foto: Associated Students of the California Institute of Technology (ASCIT)

Americký spisovateľ Ken Kesey, autor románu Bol som dlho preč, ktorý ako predlohu pre svoj film Prelet nad kukučím hniezdom použil český oscarový režisér Miloš Forman, zomrel pred 20 rokmi.

Kesey sa narodil 17. septembra 1935 na americkom vidieku v štáte Colorado ako syn mliekarských farmárov, no ako dieťa sa s nimi presťahoval do Oregonu, kde strávil prevažnú časť svojho života a kde ho nakoniec aj skončil.

Ako študent na oregonskej univerzite si vybudoval vzťah k divadlu, ale venoval sa aj športu. Za úspechy v zápasení dokonca získal špeciálne štipendium Freda Lowa. Ako informuje portál biography.com, študentské časy mu okrem vzdelania priniesli aj manželku, v roku 1956 sa oženil so stredoškolskou láskou Normou Faye Haxbyovou.

Po štúdiách v Oregone sa rozhodol pre divadelnú kariéru, presťahoval sa do mestečka Palo Alto v Kalifornii, kde získal štipendium na Stanfordskej univerzite. Študoval tam literárnu tvorbu.

Kesey nemal rád scenár legendárneho filmu

Úspech jeho autorského debutu už nikdy neprekonal. Prvý a neskôr najpreslávenejší román Bol som dlho preč (One Flew Over Cuckoo’s Nest) vyšiel v roku 1962 a literárni kritici ho priaznivo prijali a označili ako brilantnú satiru na dehumanizačné vplyvy civilizácie. Autor v ňom používa čierny humor pri opisovaní tvrdých praktík v psychiatrickej liečebni.

Rádio Litera, ktoré sa dielu vlani venovalo v Téme týždňa, píše, že ide o analýzu človeka a jeho úsilia o uplatnenie svojej individuality v nerovnom boji proti gigantickej mašinérii spoločnosti, ktorá sa usiluje každého jednotlivca ovládnuť a potlačiť v ňom i ten najmenší pocit ľudskej dôstojnosti.

Inšpiráciu pre napísanie románu získal počas praxe na psychiatrickej klinike pre vojnových veteránov v Kalifornii, kde v roku 1959 pracoval ako platený dobrovoľník.

Kesey sa vtedy prihlásil do experimentálneho programu MK-Ultra na testovanie účinkov drog meniacich stav vedomia, najmä LSD. Keseyho druhá kniha o rivalite dvoch bratov, Sometimes a great notion (Tak mi niekedy napadne), sa objavila na pultoch v roku 1964.

Jeho prvotina poslúžila v roku 1975 Milošovi Formanovi ako predloha pre legendárny film Prelet nad kukučím hniezdom. Ako uvádza server biography.com, samotný autor Kesey neznášal scenár tohto filmu a dokonca niekoľkokrát si ho odmietol pozrieť. Dôvodom bolo, že režisér dal do úzadia postavu Indiána.

Diváci, ale aj americká Akadémia filmových umení a vied mali iný názor. Film získal piatich Oscarov, jedného z nich si prevzal Jack Nicholson, ktorý vo filme zažiaril v hlavnej postave McMurphyho.

Príliš starý na beatnika, príliš mladý na hippie

Kesey bol presvedčený voľnomyšlienkar, svoj neviazaný, slobodný a i drogami pretkaný životný štýl si začal naplno užívať začiatkom 60. rokov. Dal sa dokopy s partiou ľudí s podobnými názormi a životným nastavením, skupinu pomenoval Merry Pranksters (Veselí šibali). Týchto ľudí vozil po Spojených štátoch v starom školskom autobuse, ktorý si kúpil.

V roku 1966 sa však dostal do problémov so zákonom, keďže ho polícia prichytila s marihuanou. Ako informuje portál, pred nástupom do väzenia napísal falošný list na rozlúčku. Nafingoval tak svoju samovraždu a utiekol do Mexika. Vrátil sa však už nasledujúci rok a odpykal si polročný trest nútených prác vo väzení.

Keď sa vrátil z výkonu trestu, Kesey sa usadil so svojou ženou a štyrmi deťmi na oregonskom vidieku. Pokračoval v literárnej činnosti, publikoval novely a poviedky a trénoval zápasníkov na miestnej škole. Jeho životný štýl sa však pravdepodobne podpísal na zdraví, diagnostikovali mu rakovinu pečene. Ken Kesey zomrel v Oregone 10. novembra 2001 po operácií nádoru na pečeni.

 Až do konca života zostal Kesey verný svojmu večnému rebelstvu a „šibalstvu“ a posledné roky ho na uliciach bolo možné vídať v čiernobielych prúžkovaných nohaviciach, extravagantných vzorovaných topánkach a smiešnom klobúku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet