Na hlavný obsah

Rekonštrukcia Spišského hradu pokračuje

Rezort kultúry na ňu vyčlenil takmer 5 miliónov eur.

Rekonštrukcia Spišského hradu pokračuje
Na snímke Spišský hrad v rekonštrukcii. Foto: RTVS

Veľká rekonštrukcia Spišského hradu pokračuje, reštaurátorské práce sa rozbehli ešte v júni. Rezort kultúry na ňu vyčlenil takmer 5 miliónov eur. Peniaze by mali smerovať najmä na záchranu Románskeho paláca. Ten je najstaršou a najcennejšou časťou hradného komplexu. Obnovu hradu si pozrela ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

„Do Románskeho paláca sa nedalo vojsť, pretože sme mali nestabilné nadpražia. A hlavne uvoľnené kamene z koruny. Takže horolezci, tí, ktorí sanovali bralo bez lešenia, tak odstránili uvoľnené kamene,” uviedla generálna projektantka Magdaléna Janovská.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Takto dopodrobna sa ministerka na Spišskom hrade dozvedela, ako pokračuje rozsiahla rekonštrukcia hradu, ktorý je od roku 1993 súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

“V hodine dvanástej prišlo k rekonštrukcii Románskeho paláca. Keby sme sa teraz do toho nepustili, tak by nám hrozilo, že budeme vyškrtnutí zo zoznamu UNESCO,” vysvetlila ministerka.

Spišský hrad odovzdali pracovníci múzea stavbárom v júni. Aktuálne sa hrad zahalil do lešenia a týčia sa nad ním dva žeriavy. Rekonštrukčné práce by mali ukončiť v roku 2024. Počas nich ale bude Spišský hrad cez sezónu pre návštevníkov otvorený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny